Pohjoinen hulluus esittäytyy Kemin taidemuseossa

Kemin taidemuseossa avataan usean pohjoissuomalaisen taiteilijan yhteisnäyttely. BangBang#Kemi on nimensä mukaisesti vasta lähtölaukaus, sillä teokset halutaan viedä ulkomaillekin. Ja mahdollisimman halvalla.

Kotimaa
Anssi Hanhelan teoksia Kemin Taidemuseossa
Anssi Hanhelan teoksia Kemin Taidemuseossa marraskuussa 2014.Laura Valta / Yle

Kun yhteen näyttelyyn pistetään yhdeksän täysin erityyppistä taidetta tekevän taiteilijan töitä, ei äkkivilkaisu välttämättä paljasta yhteistä nimittäjää. Sellainen kuitenkin löytyy.

Torstai-iltana avattava BangBang#Kemi -näyttelyn teemana on ihmisenä olon järjellisyys ja järjettömyys. Toisena yhteisenä nimittäjänä tekijöiden pohjoisuus.

Jo Keski-Pohjanmaan yläpuolella on taiteessa ihan erilainen sävy kuin pari sataa kilometriä alempana.

Taina Myllyharju

Taiteilijat Mary Jane Gregory, Anssi Hanhela, Hannu Lukin, Vesa Ranta, Ville Ranta, Antti Tenetz, Jussi Valtakari, Tiina Vehkaperä ja Petri Yrjölä asuvat kaikki Pohjois-Suomessa.

– Jo Keski-Pohjanmaan yläpuolella on taiteessa ihan erilainen sävy kuin pari sataa kilometriä alempana. Sävyt ovat toiset: joko tummempia tai rehevämpiä, kaikki tehdään isosti ja suurella sydämellä, luonnehtii näyttelyn kuraattori Taina Myllyharju.

Näyttelyn tuottaja, läänintaiteilija ja visuaalisen taiteen manageri Antti Rundelin Taiteen edistämiskeskuksesta lisää, että pohjoisessa taiteessa on järjettömyyttä ja hulluutta, mutta hyvällä tavalla.

– Onhan näillä kaikilla tekijöillä oma persoonallinen näkökulma pohjoiseen, johon yhdistetään monesti hulluus, järjettömyys, järjellisyys. Ainakin jos kysyy eteläsuomalaisilta, niin nämä adjektiivit kuvastavat pohjoista, Rundelin naurahtaa.

Kemin jälkeen Berliini

Kemin näyttely on lähtölaukaus kiertonäyttelylle, joka suuntaa seuraavaksi Berliiniin. Rundelinin kunnianhimoisena tavoitteena on viedä taidetta ulkomaille, ja vieläpä mahdollisimman halvalla.

– Se on haastavaa. Minä voin tehdä sen työn, että vakuutan ja käyn jopa paikan päällä näyttämässä portfolioita, mutta kyllä se taide loppujen lopuksi puhuu puolestaan. Joko se on tarpeeksi kiinnostavaa tai sitten ei. Ja se määrittelee pääseekö se eteenpäin, Rundelin painottaa.

BangBang#Kemi -näyttely Kemin taidemuseossa 7.11.2014-18.1.2015. Esillä on yhdeksän taiteilijan tuoreimpia teoksia.