Pienet lukiot penäävät tasa-arvolupauksille katetta

Lukiokenttä on rajussa muutoksessa. Yhtä aikaa monelta suunnalta tulevia muutoksia pidetään kohtuuttomina.

Kotimaa
Oppilaita luokassa.
Kalle Niskala / Yle

Opetusministeriö valmistelee toisen asteen oppilaitosten rahoitukseen 270 miljoonan euron leikkauksia ja muutoksia opetuksen järjestämisvastuiden kriteereihin.

Viiden lukiojärjestön puheenjohtajat pelkäävät, että järjestämislupia myönnetään jatkossa entistä harvemmille.

Nykyiset lukiokoulutuksen järjestämisluvat lakkaavat reilun kahden vuoden kuluttua. Uudet luvat pitää hakea tammikuussa.

Tämä yhdessä rahoitusleikkausten ja ikäluokkamuutosten kanssa johtaa varmasti myös lukioverkon harvenemiseen sekä etenkin haja-asutusalueilla koulutuksellisen tasa-arvon heikkenemiseen, kannanotossa todetaan.

Pro Lukion, Suomen Rehtoreiden, Suomen Lukiolaisten Liiton, Suomen Lähilukioyhdistyksen ja Yksityiskoulujen Liiton puheenjohtajat myös kritisoivat yhteisessä kannanotossaan koulutuspolitiikkaa näköalattomuudesta ja yhteisen näkemyksen puutteesta.

Muutoksia monelta suunnalta ja yhtä aikaa

Padasjoen lukion rehtori Ari Mäkinen pitää ajankohtaa mahdollisimman huonona, kun samaan aikaan pitää valmistautua muun muassa ylioppilaskirjoitusten sähköistymiseen. Se vaatii lisäsatsauksia.

– Tässä tilanteessa pitäisi varustautua siihen, että oppilaat pystyvät kirjoittamaan ylioppilaskirjoitukset sähköisesti. Jo laitehankinnoista koituu kustannuksia. ATK-verkkoja täyttyy päivittää ja lisäksi opettajia sekä oppilaita opettaa ottamaan ohjelmistot haltuun. Isosta panostuksesta puhutaan.

Suomen Lähilukioyhdistyksen puheenjohtaja Jukka O. Mattila pitää lukioiden muutoksia raskaina.

Tässä tilanteessa pitäisi varustautua siihen, että oppilaat pystyvät kirjoittamaan ylioppilaskirjoitukset sähköisesti.

Ari Mäkinen

– Jo opetussuunnitelman muutokset ovat kouluille haastavia. Sen lisäksi tässä on mittavat muutokset rahoituksessa, koulutuksen järjestämisessä ja vielä ylioppilaskirjoituksissakin, hän toteaa.

Mattila uskoo, että muutoksista käydään vielä tiukkaa vääntöä.

– Hallitus on lähtenyt lakiesityksessään siitä, että uudistuksella turvataan lukiokoulutuksen tasa-arvoinen saavutettavuus ja laatu, jolle on pienten lukioiden osalta tutkimuksissakin katetta. Uskon siihen, että kaikilla nuorilla on julkilausutun mukaisesti jatkossakin mahdollisuus laadukkaaseen opetukseen lähialueellaan, hän toteaa.