1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin keskussairaalan yhteispäivystykseen on painetta eri puolilla Lappia

Nyt perusterveydenhuollon yhteispäivystyksessä ovat mukana Ranua, Posio ja uusimpana Sodankylä, joka siirsi ilta- ja yöpäivystyksensä Rovaniemelle kesäkuussa. Lisäksi ainakin Kolari ja Kemijärvi haluaisivat mukaan ensi vuoden kuluessa. Lapin keskussairaalan päivystyksen työntekijät ovat kuormittuneita jo nykyisen työtaakan alla.

terveys

Itä- ja Tunturi-Lapin kunnissa on kiinnostusta keskittää perusterveydenhuollon päivystystä Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle.

Kiinnostus herättää ristiriitaisia tunteita Rovaniemellä, koska vastaanottavassa päässä kuormituksen pelätään kasvavan liian suureksi.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että tulemme tarvitsemaan yöaikaista resurssia nykyistä enemmän. Nykyinen päivystys on jo nyt erittäin kuormittunut, Lapin sairaanhoitopiirin päivystys- ja ensihoitoyksikön tulosaluejohtaja Antti Saari sanoo.

Esimerkiksi Sodankylä siirsi ilta- ja yöpäivystyksensä Rovaniemelle kesäkuun alussa. Sodankylä on ollut tyytyväinen tilanteeseen, eikä potilaita ole käynyt kuin 2-3 kuukaudessa.

– Niin kuin Sodankylänkin kohdalla, ei potilaita välttämättä tule niin kauheasti, mutta puhelinkonsultaation määrä varmasti kasvaa runsaasti nykyisestä ja kyllä sekin vie aikaa. Tämä perusterveydenhuollon päivystyshän tapahtuu meillä erikoissairaanhoidon päivystäjien toimesta ja yöaikaan, ja he ovat erittäin kuormittuneita tällä hetkellä, Saari sanoo.

Jos mukaan tulee vielä uusia kuntia, sen pitäisi Saaren mielestä näkyä myös resursseissa.

Onko niitä tulossa?

– No, ne on asioita, joista joudutaan keskustelemaan, Saari sanoo.

Lue seuraavaksi