Katainen: Kuuden puolueen hallitus yksi syy Suomen talousahdinkoon

Tuoreen kasvuennusteen mukaan Suomi on yksi kolmesta EU-maasta, joiden talous supistuu tänä vuonna. Katainen sanoo, että talouskasvun vauhdittamiseen ei ole nopeaa ratkaisua, mutta kasvun edellytyksiä voidaan parantaa.

talous
Euroopan parlamentti kuuli Jyrki Kataista Brysselissä tiistaina.
Euroopan parlamentti kuuli Jyrki Kataista Brysselissä tiistaina.Emmanuel Dunand / AFP / Lehtikuva

EU-komission kasvusta ja työllisyydestä vastaava varapuheenjohtaja Jyrki Katainen esitteli EU:n talousennustetta tiistaina. Liian laaja hallituspohja on hänen mukaansa ollut yksi syy Suomen ahdinkoon.

– Totta kai jokainen ymmärtää sen, että kuuden puolueen kokonaisuus, joka perustettiin kansan tahdon varaan, eli kansa äänesti sellaisen eduskunnan, josta ei oikein muuta lopputulosta ollut kuin kuuden puolueen hallitus, niin niiden erilaisten arvojen yhteen sovittaminen on aika haastavaa, entinen pääministeri Katainen sanoi.

Hän huomautti, että kuuden puolueen hallitus sai kuitenkin aikaan seitsemän miljardin finanssisopeutuksen ja laski yhteisöveroa kuudella prosentilla.

Komission kasvuennusteen mukaan Suomen talous on supistumassa tänä vuonna 0,4 prosenttia. Suomen lisäksi ainoastaan Italian ja Kyproksen talous on painumassa pakkaselle. Kataisen mukaan Suomi on tällä hetkellä EU:n pohjakastia teollisuuden rakennemuutoksen, heikon kansainvälisen kysynnän ja rakenteellisten heikkouksien takia.

Kataisen mukaan nopeita lääkkeitä talouskasvun vauhdittamiseen ei ole, mutta sen edellytyksiä voidaan parantaa.

– Tutkimukseen ja kehitykseen satsaaminen, investointien priorisoiminen ylipäänsä ja kilpailukykytekijöihin satsaaminen, hän luettelee.

Suomen omien päätösten lisäksi kasvuun voi myötävaikuttaa kansainvälisen kysynnän ennustettu elpyminen ja EU:n suunnittelema 300 miljardin kasvuohjelma.

– Se tulee varmasti osaltaan auttamaan jäsenmaita, se lisää investointeja ja sitä kautta työpaikkoja. Mutta rehellisyyden nimissä pitää sanoa, ettei se koko maailmaa muuta, Katainen sanoo.

Ensi vuodeksi EU-komissio ennustaa Suomelle 0,6 prosentin talouskasvua.

Korjattu otsikkoa klo 18.20: Kataisen mukaan kuuden puolueen hallitus on yksi syy talousahdinkoon, ei suurin kuten jutussa alun perin kerrottiin.