Finavia kiistää syytökset Malmin lennonjohtajien uhkailusta

Malmin lennonjohtajien mukaan työnantajan edustaja on viitannut irtisanomisuhkaan ennen varsinaista yt-neuvotteluiden aloituskokousta. Finavia myöntää ottaneensa yhteyttä lennonjohtajiin, mutta kiistää uhkailut irtisanomisilla.

liikenne
Malmin lentokentta lennonjohtotorni
Malmin lentoaseman lennonjohtotorniYle

Malmin lennonjohtajat kokevat, että heitä on uhkailtu työnantajan puolelta irtisanomisilla ennen varsinaisten yt-neuvotteluiden alkamista. Finavia myöntää käyneensä tapaamassa lennonjohtajia, mutta kiistää syytökset uhkailusta.

– Meiltä on käynyt siellä henkilö samalla tavalla kuin käytiin myös kunnossapitoporukan luona. Ei siinä ole minkäänlaisesta uhkailusta ollut kysymys, vaan tarkoitus on kartoittaa henkilöstön toiveita uudelleen sijoittamisesta, että mikä kiinnostaisi, sanoo henkilöstöjohtaja Kaarina Soikkanen Finavialta.

Soikkasen mukaan tarkoitus on valmistautua työntekijöiden kanssa jo etukäteen hyvissä ajoin siihen, että Malmin lentokentän lopettaminen toteutuu.

Lentotoiminta on loppumassa Malmilla syksyyn 2016 mennessä, kun valtio vetäytyy kentältä. Rajavartiolaitoksen tukikohta siirtyy Helsinki-Vantaalle, jolloin myös lentoyritysten on hakeuduttava muille kentille.

Lentokentän työntekijöitä koskevien yt-neuvotteluiden on määrä alkaa aloituskokouksella torstaina.

”Näin meneteltiin myös Kauhavalla”

Finavian mukaan myös Kauhavan kentän kohdalla työntekijöiden mielipiteitä kartoitettiin nopeasti lakkauttamisuhan tultua ilmi.

Tässä on kyse jonkunlaisesta väärinkäsityksestä

Kaarina Soikkanen

– Kauhavan tilanteessa kaikki lennonjohtajat on saatu uudelleen sijoitettua muille kentille. En tiedä miksi tämä on Malmin päässä koettu näin, koska Kauhavalla tämä sama kartoitus koettiin positiivisena asiana. Minun mielestä tässä on kyse jonkunlaisesta väärinkäsityksestä, sanoo Soikkanen.

Hänen mukaansa kartoituksen avulla lennonjohtajille voisi löytyä töitä jo ennen Malmin toiminnan loppumista.

– Jos meille esimerkiksi tulee etupainotteisesti auki paikka vaikka Tampereelta, niin sen voi saada lennonjohtaja lakkautusuhan alla olevalta Malmilta. Hänen ei kuitenkaan tarvitse siirtyä Tampereelle ennen kuin lakkauttaminen Malmilla on tapahtunut. Tapaamisien idea oli siis selvittää eri vaihtoehtoja, sanoo Soikkanen.