Alokkaiden pitkät matkat ampumaharjoituksiin loppuvat Karjalan Prikaatissa?

Pahkajärven monitoimiampumaradalle heltisi lupa pitkän odotuksen jälkeen. Jos rahat radan rakennusta varten löytyvät, alokkaat pääsevät harjoittelemaan ampumista aivan varuskunnan nurkilla.

Kotimaa
Varusmiehiä rivissä
Raine Martikainen / Yle

Karjalan Prikaati sai viimein luvan uudelle ampumaradalle Kouvolassa. Valitukset viivyttivät vuosia Pahkajärven monitoimiampumaradan lupaa. Valitusprosessi alkoi jo vuonna 2011 Vaasan hallinto-oikeuden kautta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valitukset. Valitukset koskivat mm. meluhaittoja, vaikka lähistöllä ei ole pysyvää asutusta.

Pahkajärven monitoimiampumarata sijoittuisi sotilasalueelle Kouvolan Vääränniemeen. Ampumaradalla on tarkoitus ampua pääasiassa rynnäkkökiväärillä, kiväärillä ja eri asejärjestelmien sisäpiipuilla.

Radalle tulisi 80-paikkainen 150 metrin kivääriradan, tilanneampumaradan ja 600 metrin rata, jossa ammuttaisiin lähinnä tarkkuuskivääri- ja konekivääriammuntoja. Monipuoliset radat mahdollistavat alokkaiden mielekkäämmän koulutuksen järjestämisen.

Ratoja on tarkoitus käyttää alokkaiden koulutuksiin. Tarve radalle on suuri, koska alokkaita on jouduttu kuljettamaan nyt ampumaharjoituksiin Mikkelin ja Utin radoille. Uudelle radalle on matkaa vain muutama kilometri varuskunnasta.

Pahkajärven monitoimiampumarata tulisi ainoastaan Puolustusvoimien käyttöön. Karjalan Prikaatissa toivotaan, että radan suunnittelu ja rakennustyöt alkaisivat mahdollisimman pian. Karjalan Prikaati on Puolustusvoimien kehitettävä joukko-osasto, jonka vuoksi esimerkiksi alokasmäärät kasvavat lähivuosina.