Entinen pormestari pidätetty epäiltynä 43 opiskelijan katoamisesta Meksikossa

Igualan pormestari José Luis Abarca ja tämän vaimo ovat pakoilleet poliisia useita viikkoja maan pääkaupungissa Méxicossa.

Ulkomaat
Entinen Igualan pormestari José Luis Abarca vaimonsa Maria de Los Angeles Pinedan kanssa kuvattuna 3. heinäkuuta 2014.
Entinen Igualan pormestari José Luis Abarca vaimonsa Maria de Los Angeles Pinedan kanssa kuvattuna 3. heinäkuuta 2014.Jesus Guerrero / AFP / Lehtikuva

Igualan kaupungin pormestari ja tämän vaimo on pidätetty epäiltyinä osallisuudesta kuuden ihmisen kuolemaan ja 43 opiskelijan katoamiseen. Opiskelijat katosivat 26. syyskuuta Igualassa, jossa he osoittivat mieltään opintomaksujensa korotusta vastaan.

Meksikon liittovaltion poliisi pidätti pormestari José Luis Abarca ja tämän vaimon pääkaupungissa Méxicossa tiistaina. Heidän kerrotaan piileskelleen Iztapalapan kaupunginosassa, joka kuuluu kaupungin väkivaltaisimpiin.

– Operaatioon ei liittynyt väkivaltaa, kansallisen turvallisuuskomitean tiedottaja ilmoitti.

Pariskunta katosi vain pari päivää opiskelijoiden mielenosoituksen jälkeen. Heidät on nyt luovutettu yleisen syyttäjän kuulusteltavaksi. Ainakin 56 muuta ihmistä on pidätetty jutun yhteydessä, ja poliisi etsii kaupungin poliisipäällikköä.

Viranomaisten mukaan pormestari oli määrännyt paikalliset poliisit estämään opiskelijoita häiritsemästä vaimonsa järjestämää julkista tilaisuutta. Viimeinen havainto opiskelijoista on, kun heidät vietiin linja-autoihin.

Viranomaisten mukaan poliisit ammuskelivat opiskelijoita kuljettaneita linja-autoja. He uskovat, että poliisit luovuttivat opiskelijat Guerreros Unidos -huumekartellin käsiin.

Sekä pormestarilla että tämän vaimolla on yhteyksiä huumekartelliin, ja viranomaisten mukaan kartelli on käytännössä pyörittänyt kaupungin elämää. Kartelli on maksanut Abarcalle jopa 175 000 euron lahjuksia muutaman viikon välein. Hän on käyttänyt osan lahjuksista poliisien lahjontaan.

Opiskelijoiden etsinnät jatkuvat.

Lähteet: AFP, AP, Reuters