Stoltenberg: Venäjän joukot lähestyvät Ukrainan rajaa

Ukrainan presidentti Petro Porošenko on puolestaan käskenyt armeijaa lähettämään lisää yksikköjä Mariupolin ja Harkovan kaupunkeihin.

Ulkomaat
Jens Stoltenberg on pitänyt tiedotustilaisuuden yhdessä EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin kanssa Brysselissä 4. marraskuuta.
Jens Stoltenberg on pitänyt tiedotustilaisuuden yhdessä EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin kanssa Brysselissä 4. marraskuuta.Olivier Hoslet / EPA

Sotilasliitto Nato on havainnut Venäjän joukkojen liikkuvan kohti Ukrainan rajaa, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo. Stoltenbergin mukaan joukkojen liikkeet on havaittu äskettäin.

Stoltenbergin mukaan Venäjä on myös jatkanut Itä-Ukrainan separatistien kouluttamista ja tukemista. Hän väittää, että Venäjän erikoisjoukkoja on Itä-Ukrainassa. Stoltenberg on pitänyt tiedotustilaisuuden yhdessä EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin kanssa.

– Näen suurena vaarana, että mahdollisuuden ikkuna sisäiseen ja Venäjän kanssa käytävään keskusteluun sulkeutuu, Mogherini sanoi.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko on puolestaan käskenyt armeijaa lähettämään lisää yksikköjä Mariupolin ja Harkovan kaupunkeihin. Yksikköjä lähetetään Venäjä-mielisten separatistien mahdollisen hyökkäyksen varalta.

– Ukraina on rauhansopimuksen horjumaton kannattaja, Porošenko sanoi. Hänen mukaansa Ukraina on kuitenkin varautunut separatistien mahdolliseen uuteen hyökkäykseen.

– Ukrainan valtio on velvoitettu estämään tämän syöpäkasvaimen leviämisen ja varmistamaan [separatistien] alueen saarron, Porošenko sanoi.

Porošenko ja maan turvallisuuselinten johtajat kokoontuivat iltapäivällä pohtimaan, mihin toimiin Ukrainan pitäisi ryhtyä Donetskin ja Luhanskin "kansantasavalloissa" sunnuntaina järjestettyjen vaalien takia. Porošenko syyttää Venäjää ja Itä-Ukrainan separatisteja rauhansopimuksen ehtojen rikkomisesta.

Länsimaat ovat tuominneet vaalit laittomina. Venäjä on antanut vaaleille tukensa.

Lähteet: AFP, Reuters