1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Jo Nesbø saa kirjojensa karmaisevat yksityiskohdat rikollisilta ja narkomaaneilta

Kosto, viha ja rakkaus ovat norjalaisen suosikkidekkaristin Jo Nesbøn uusimman kirjan pääteemoja. Rikosromaani Isänsä poika julkaistiin syksyllä.

kirjallisuus
Jo Nesbø.
Kosto viha ja rakkaus ovat norjalaisen suosikkidekkaristin, Jo Nesbøn uusimman kirjan pääteemoja. Rikosromaani Isänsä poika julkaistiin syksyllä.

Norjalainen Jo Nesbø on Pohjoismaiden tunnetuimpia rikoskirjailijoita. Entisen pörssimeklarin, nykyisen muusikon ja kirjailijan kirjoja on käännetty yli 40 kielelle ja niitä on myyty yli 23 miljoonaa kappaletta.

Parhaiten Jo Nesbø tunnettaan rikospoliisi Harry Holesta kertovista dekkareista, joita on ilmestynyt kymmenen osaa.

Uusin rikosromaani Isänsä poika ilmestyi suomeksi syksyllä. Sen päähenkilö ei enää ole Harry Hole, vaan murhamies ja heroinisti, vankilassa tuomiotaan istuva Sonny Lofthus. Hänen on paettava vankilasta selvittääkseen ja kostaakseen isänsä kuolema.

– Lukijana sinun täytyy päättää, onko Sonny Lofthus hyvä vai paha ja oletko hänen puolellaan vai häntä vastaan. Sonnyhän on kiltti ja huomaavainen joitakin ihmisiä kohtaan, mutta totuus on, että hän on myös massamurhaaja, kirjailija Jo Nesbø sanoo.

Tunnen sympatiaa ja kiinnostusta sellaisia ihmisiä kohtaan joiden täytyy selviytyä kovassa maailmassa, joilla ei ole valinnanvaraa. He kiinnostavat minua ja heistä haluan kirjoittaa.

Jo Nesbø

Vihan ja koston lisäksi Isänsä poika -kirjan keskeinen teema on rakkaus: rakkaus naiseen ja rakkaus isään.

– Rakkaus on tärkeä. Rakkaus on tässä kirjassa isommassa roolissa kuin aikaisemmissa kirjoissani.

Tässäkin kirjassa liikutaan suurkaupunki Oslon takapihoilla, synkissä alamaailman piilopaikoissa ja narkomaanien murjuissa.

Kirjan kansia
Yle

– Tunnen sympatiaa ja kiinnostusta sellaisia ihmisiä kohtaan joiden täytyy selviytyä kovassa maailmassa, joilla ei ole valinnanvaraa. He kiinnostavat minua ja heistä haluan kirjoittaa, Jo Nesbø kertoo.

Sonnyn tarinalle ehkä jatkoa

Ihmiset ovat kirjailijan tärkein tietolähde.

Haastattelen vankeja ja rikollisia, juttelen poliisien kanssa. Menen paikkoihin, missä välitetään huumeita.

Jo Nesbø

– Haastattelen vankeja ja rikollisia, juttelen poliisien kanssa. Menen paikkoihin, missä välitetään huumeita. Tapaamalla ihmisiä saan sellaista tietoa, jota en saisi internetistä tai kirjoista.

– Pienet yksityiskohdat tekevät teksteistä uskottavia. Syntyy vaikutelma, että tiedän, mistä kerron, kirjailija jatkaa.

Jo Nesbø ei täysin tyrmää ajatusta, että hän kirjoittaisi tulevaisuudessa lisää_ Isänsä poika_ kirjan päähenkilöstä, Sonny Lofthusista.

– En ole vielä päättänyt. Ensin ajattelin, että teen vain tämän kirjan Sonnystä, mutta muutama kuukausi sitten sain idean ja saatankin jatkaa hänestä kirjoittamista.

Lue seuraavaksi