Tausta: Opiskelijoiden katoaminen järkyttää meksikolaisia

Rikosten rankaisemattomuus on Meksikossa kasvanut ja maa on rikollisuuden kanssa vaikeassa tilanteessa, kirjoittaa Markku Saksa.

Ulkomaat
Mielenosoittajia yleisen syyttäjän toimiston edessä Mexicossa keskiviikkona.
Mielenosoittajia yleisen syyttäjän toimiston edessä Méxicossa 15. lokakuuta.Omar Torres / AFP / Lehtikuva

Igualan 43:n opettajaseminaarilaisen katoaminen on jopa kaiken nähneille meksikolaisille järkytys. Meksikossa on vallinnut suurien rajujen mielenosoitusten sarja jo viisi viikkoa sen takia, että suurelle kansalle paljastui minkälaista hirmumenoa pidettiin yllä Guerreron osavaltiossa Igualan kaupungissa.

Sekä huumekartelli Guerreros Unidos että sen hallussa ollut kaupungintalo pitivät ihmisiä kauhun vallassa. Vallassa olleet rikolliset raivasivat hankalia ihmisiä tieltään yksinkertaisesti tappamalla heitä.

Meksikolaiset huumekartellit ovat rikollisuuden monitoimiyrityksiä. Tuskin mikään niistä elää pelkillä huumeilla, vaikka se päätulonlähde onkin. Ne harrastavat kiristystä, sieppauksia ja murhia ikään kuin lakia ei olisi olemassakaan.

Kun meksikolaisessa keskustelussa puhutaan rikollisuuden rankaisemattomuudesta, tarkoitetaan juuri tätä. Meksikossa virallisen tilastollisen päätoimiston (INEGI) mukaan sadasta rikoksesta 94 jää tutkimatta tai ilmoittamatta, koska ihmiset eivät usko viranomaisten kykyyn selvittää rikoksia.

Järjestö: Satoja kadonnut jäljettömiin

Kun Igualan kauheudet tulivat julki, valtakunnan julkisuuteen pääsi paikallinen siepattujen ihmisten omaisten järjestö. Se kertoi pitäneensä tilastoja, jonka mukaan yhdeksän vuoden aikana Guerrerosta on kadonnut jäljettömiin 600 ihmistä.

Heti seminaarilaisten katoamisen jälkeen poliisi tutki Igualan kaupungin ympäristön metsiä ja nummia. He löysivät yhden 28 ruumiin joukkohaudan, johon oli haudattu hiiltyneitä ihmisiä. DNA-kokeiden perusteella selvitettiin, että ruumiiden joukossa ei ollut seminaarilaisia, mutta kukaan ei tiedä mitä väkeä nuo 28 olivat. Useita muitakin kahden kolmen hengen hautoja löytyi.

Nyt pidätetty kaupunginjohtajapariskunta oli läheisessä yhteistyössä paikallisen huumekartellin kanssa. Kaupunginjohtaja José Luis Abarcan vaimo oli osavaltiossa toimivan Guerreros Unidos -kartellin johtavan perheen tytär, vallanperijä.

Kysymys, johon poliisi ja suuri yleisö sekä seminaarilaisten vanhemmat haluavat nyt vastauksen, on että onko 43 nuorta tapettu vai pidetäänkö heitä jossakin vankeina. Heistä ei ole löydetty jälkeäkään. Synkkä epäily on, että heidät surmattu ja ruumiit hävitetty.

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto joutuu maksamaan kovan hinnan siitä, että hän ylenkatsoi rikollisuutta ja keskitti kaiken voimansa talouden uudistuksiin. Hän uskoi, että kun maan talous paranee, rikollisuus vähenee. Synkkä lopputulos hänen politiikastaan on se, että rikosten rankaisemattomuus on kasvanut ja maa on rikollisuuden kanssa vaikeassa tilanteessa.

Markku Saksa, México
Kirjoittaja on Meksikossa asuva vapaa lehtimies