1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Avustusjärjestöt: Tuhannet rikkovat ebolakaranteenia ruokapulan vuoksi

Ebolaepidemiaan on kuollut noin 5 000 ihmistä, suurin osa Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa.

Punaisen ristin työntekijät kantoivat ruumista, jonka uskotaan kuolleen ebolaan, Liberiassa 24. lokakuuta. Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA

Tuhannet ihmiset joutuvat rikkomaan ebolakaranteenia saadakseen ruokaa Sierra Leonessa, avustusjärjestöt kertovat. Sierra Leonen hallituksen on määrä, YK:n ruoka-apuohjelman avustuksella, toimittaa ruokaa ihmisille, jotka on eristetty ebolan vuoksi. Kuljetukset kuitenkin takkuavat.

Sierra Leonen suuret kulkuväylät on suljettu ebolaepidemian leviämisen estämiseksi. Esimerkiksi Sierra Leonen kolmanneksi suurin kaupunki Kenema on saarrettu ja suljettu. Ruokarekat eivät pysty liikkumaan kaupungissa vapaasti.

Ihmiset joutuvatkin rikkomaan määräystä pysytellä kotona, ja tarkkailussa olevat ihmiset lähtevät kauppoihin ja toreille etsimään ruokaa. Samalla he saattavat tartuttaa vielä terveitä ihmisiä.

Ongelmana on myös, että ja tartuntojen määrä kasvaa koko ajan. Eristetyt ihmiset kertovat viranomaisille ruoan ja muiden palvelujen tarpeistaan: lasten määrästä, mahdollisista raskauksista ja sairaiden määrästä. Ruoka-avun saapuessa perille tilanne on kuitenkin usein jo muuttunut.

YK:n ruoka-apuohjelma ruokki yli 450 000 ihmistä Sierra Leonessa. Joukossa on niin ebolan vuoksi eristetyt kuin tautiin sairastuneetkin. Se on reilut kahdeksan prosenttia koko maan 5,2 miljoonasta asukkaasta.

Ebolaepidemiaan on kuollut noin 5 000 ihmistä, suurin osa Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa.