Oma keittokirja on ravintoloitsijan käyntikortti

Seinäjokiset ravintoloitsijat Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri pyörittivät ravintolaansa puolisen vuotta ja totesivat tarvitsevansa uusia haasteita. Niin alkoi syntyä kaksikon oma keittokirja, joka on nyt valmis. Molemmat ovat tulokseen tyytyväisiä.

ilmiöt
Aidosti juurella -reseptikirjan tekijät ovat tyytyväisiä uuteen kirjaansa.
Ravintoloitsijat Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri ovat tyytyväisiä Aidosti Juurella -kirjaansa.Olli Koski/Yle

Seinäjokisten Miia Keski-Nikkolan ja Jani Unkerin uunituore keittokirja Aidosti Juurella kuvastaa tekijöidensä mukaan sitä intohimoa, joka heillä on ruokaa kohtaan. Tuore kirja toimii toki myös Keski-Nikkolan ja Unkerin yrityksen käyntikorttinakin.

– Kun meillä oli ollut ravintola puolisen vuotta, tuli se tuska, että mitäs nyt. Päätettiin, että tehdään keittokirja. Mutta kyllä se on käyntikorttikin meille tekijöille. Annan sen mielelläni perinteisen käyntikortin sijaan, sanoo ravintoloitsija Miia Keski-Nikkola.

– Kirja kuvaa sitä intohimoa, mikä meillä on ruokaa kohtaan. Kirjan tekeminen on oikeastaan ollut harrastus ja olemme nauttineet sen tekemisestä, Jani Unkeri sanoo.

Tuottajia kunnioittaen

Kaksikko lähti toteuttamaan kirjaideaansa kunnianhimoisesti. Mukaan projektiin saatiin valokuvaaja Marko Koivuporras sekä kirjan tarinat kirjoittanut Anne Rintamäki ja taitosta vastannut Pia Koivuporras. Reseptikirjan kuvitus tehtiin siellä, missä raaka-aineet tuotetaan – tuottajia kunnioittaen.

– Haluttiin tuoda kirjassa julki niitä tuottajia, jotka tässä maakunnassa tekevät työtä, jotta meillä riittää ruokaa joka päivä, Jani Unkeri sanoo.

– Teemme ravintolassa ruokaa heidän tuotteistaan ja haluamme nostaa heitä esille. He tekevät tärkeää työtä, Miia Keski-Nikkola jatkaa.

Ei yhtään virhettä

Vaikka kirjaprojekti vei aikaa oletettua enemmän, ovat molemmat ravintoloitsijat lopputulokseen nyt tyytyväisiä.

– Resepteissä ei ole yhtään kirjoitusvirhettä, niin se tarkoittaa, että kokin puolesta se on onnistunut, nauraa Jani Unkeri.

Tyytyväinen on myös kirjan kuvaaja Marko Koivuporras. Ruoka-annosten kuvaamisessa on Koivuportaan mukaan omat haasteensa.

– Pitää toimia nopeasti. Annokset kuvattiin syömäkelpoisina ja syötiinkin sen jälkeen. Niitä ei ole kasattu hammastikuilla tai glaseerattu hiuslakalla, Koivuporras sanoo.