1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Keskusta ja kokoomus löysivät yhteisen tien Suomen talouden pelastamiseksi

Keskusta ja kokoomus löysivät yhteisen sävelen Suomen talouden pelastamiseksi tiistain Ajankohtaisessa kakkosessa. Tutkijoiden keinot vaihtelivat äärilaidasta toiseen. Tarvitaan joko lisää leikkauksia tai lisää elvytystä.

Tutkija Lauri Holappa (keskellä) ja Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju (oikealla) olivat eri mieltä taantuman selättämisen keinoista. Kangasharju kannatti leikkauksia ja Holappa elvytystä. Vasemmalla juontajat Jyrki Richt ja Salla Paajanen. Kuva: Ville Vaarne, Yle

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori olivat yhtä mieltä muun muassa veroista ja palkoista tiistain Ajankohtaisessa kakkosessa. Suorassa lähetyksessä etsittiin keinoja, joilla Suomi saadaan nousemaan taantumasta.

Mitä voidaan tehdä tämän hallituskauden aikana?

Vapaavuori: "Sote-uudistus pitää saada maaliin. Kuntien velvoitteita ja tehtäviä voidaan vähentää. Turhaa sääntelyä pitää purkaa. Biotaloutta ja cleantechia pitää edistää."

Sipilä: "Viidessä kuukaudessa ehtii paljon. Sote pitää saada maaliin. Teemme 30 lakialoitetta normien purkamiseksi. Työllisyyden eteen pitää tehdä toimia."

Pahimmat taantuman aiheuttamat vauriot Suomelle

Sipilä: "Työttömyyden kasvaminen ja se, että ihmiset kokevat, etteivät he ole hyödyllisiä yhteiskunnalle."

Vapaavuori: "Kustannuskilpailukyvyn menettäminen. Ikääntymisen haaste. Globaali rakennemuutos on kohdellut Suomea paljon kovemmalla kädellä kuin useimpia muita maita."

Mitä pitää tehdä pitkällä aikavälillä?

Sipilä: "Tarvitaan pitkäaikainen palkkamaltti. Kokonaisveroastetta ei voida nostaa, mutta verotusta voidaan yksinkertaistaa. Haetaan kaikki mahdollinen kasvun aikaansaamiseksi. Kuudessa vuodessa saadaan tulot ja menot tasapainoon."

Vapaavuori: "Olen Sipilän kanssa jokaisesta lauseesta samaa mieltä, ja haluaisin vielä lisätä muutamat rakenneuudistukset."

Sipilä ja Vapaavuori olivat yhtä mieltä siitä, että elvyttämiseen ja sen myötä lisälainan ottamiseen ei ole varaa.

Tampereen studiossa tutkija Lauri Holappa ja Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kiistelivät siitä, onko paras tapa taantuman selättämiseksi elvytys vai leikkaukset.

Miksi Suomi on vajonnut suohon?

Kangasharju: "Olemme olleet toimettomia. Työvoimakustannuksia ja julkisen sektorin menoja olisi pitänyt leikata."

Holappa: "Taantuman syitä ovat EMU-jäsenyys ja vuonna 2011 hallituskaudella aloitettu kiristävä finanssipolitiikka, joka on heikentänyt kokonaiskysyntää ja lisännyt työttömyyttä."

Mitä pitäisi tehdä?

Kangasharju: "Talouden dynamiikka pitää saada takaisin esimerkiksi palkkoja ja tuloveroa alentamalla. Teollinen pohja pitää rakentaa uudelleen."

Holappa: "Meidän pitäisi keventää finanssipolitiikkaa ja siirtyä laajaan investointiohjelmaan. Kannatan palkkamalttia."

Mitä julkiselle sektorille pitää tehdä?

Kangasharju: "Julkisen sektorin tehtäviä pitää vähentää. Meillä ei ole veropohjaa, jolla nykyistä julkista sektoria voisi pitää yllä."

Holappa: "Jos julkiselta puolelta leikattaisiin, sieltä jäisi työttömäksi ihmisiä, joiden  kulutuskyky romahtaisi työttömyyden takia. Silloin kokonaiskysyntä heikkenisi ja yritysten toimintakyky heikkenisi."

Miten yrityksiä voidaan auttaa?

Kangasharju: "Työvoimakustannuksia ja tuloverotusta pitää alentaa. Yritysverossa emme saa jäädä naapurimaista jälkeen. Kansainvälisesti yritysvero on menossa pikkuhiljaa nollaan. Pitää olla stabiili näkymä siitä, että yrityksillä on hyvä toimia täällä."

Holappa: "Yritysten toiminta lähtee siitä, että heidän tuotteilleen ja palveluilleen riittää kysyntää. Uskon niihin toimenpiteisiin, jotka vaikuttavat aitoihin talouden tulovirtoihin. Muut toimeenpiteet ovat luottamuskeijuun uskomista."