Näkökulma: Mitä nyt, Yhdysvallat?

Tiistain kongressivaaleissa äänestäjäkunnan vähemmistö Yhdysvallossa päätti, millainen kansanedustuslaitos suurvaltaa hallitsee seuraavat kaksi vuotta, kirjoittaa Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Olli-Pekka Sulasma näkökulmassaan.

Ulkomaat
Kirjeenvaihtaja Olli-Pekka Sulasma Washingtonissa Capitol-kukkulalla.
Olli-Pekka SulasmaYle

Vaalit sujuivatsuurin piirtein etukäteisodotusten mukaisesti ja ehkä republikaanien näkökulmasta jopa odotuksia paremmin.Paitsi että republikaaninen puolue otti valtakunnallisesti enemmistön kongressin molemmissa kamareissa, se pyyhki demokraateilla pöytää myös piirikunnallisissa kisoissa. Veret pysäyttävästi puolue nappasi kuvernööripaikat itselleen jopa hengeltään syvästi demokraattisessa Marylandissa ja presidentti Barack Obaman kotiosavaltiossa Illinoisissa.Republikaaneillaon nyt edessään päätös, mitä se voitollaan tekee. Teekutsuliikesiiven johtajana pidetty senaattori Ted Cruz on väläyttänyt, että voiton siivittämänä puolueen on ajettava presidenttiä entistä syvemmälle nurkkaan. Edessä olisi äänestyksiä presidentin ajamien uudistusten kumoamisesta ja tutkintakomissiota tutkintakomission perään presidentin toimivallan mahdollisista ylityksistä.

Jos republikaaninen kongressi vielä toimii teekutsuliikesiiven toiveiden mukaisesti, se voi kostautua kahden vuoden kuluttua.

Perinteisemmät republikaanit luultavasti haluaisivat kuunnella sitä osaa äänestäjäkunnasta, joka sanoo olevansa väsynyt poliittiseen umpisolmuun ja riitelyyn Washingtonissa. Presidentin vastustamisen sijasta nämä republikaanit mielummin rakentaisivat omaa, puolueen agendaa. Näin he osoittaisivat, että republikaaneilla on oikeasti tarjottavana vaihtoehtoja amerikkalaisille.Seuraavien presidentinvaalien kannaltademokraatit saattavat nähdä tilanteessa vähän hyvääkin. Voiton myötä vastuuta siirtyy republikaanien harteille. Jos republikaaninen kongressi vielä toimii teekutsuliikesiiven toiveiden mukaisesti, se voi kostautua kahden vuoden kuluttua.Nyt vain sitten seuraavia vaaleja odottelemaan. Vuoden 2016 presidentinvaalien kampanjointi on jo nurkan takana. Ehdokas-ehdokkaat ovat kuopineet lähtötelineissä, jotta välivaalit olisivat ohi. Republikaanien Jeb Bush on sanonut ilmoittavansa mahdollisesta ehdokkuudestaan vuoden lopulla, demokraattien Hillary Clinton vuodenvaihteen jälkeen.Äänestäjät kaipaavat uutta otetta politiikan tekoon. Toisikohan kahden poliittisen dynastian yhteenotto sitä mukanaan? Bush–Clinton 2016, oletko valmis?