Nakkele pähkinöitä laudalle – pähkinänakkeleita liikkeellä

Idästä on Suomeen talveksi vaeltanut runsain määrin pähkinänakkeleita. Maapähkinätarjoilulla linnusta voi saada pihapiiriin vakiovieraan.

luonto
Jan Södersved.
Talvi tekee tuloaan ja jos ja kun maa saa lumipeitteen, voi moni siivekäs jäädä murkinaa vaille. Jan Södersved lintuharrastajien yhdistyksestä Birdlife Suomesta kertoo, kuinka lintuja voi ruokkia ruokkimatta samalla rottia.

Lintujen talviruokinta on helppoa ja sillä saa elämää kylmyyden hiljentämälle pihamaalle. Lintuharrastajien yhdistys Birdlife Suomi jakaa neuvoja siivekkäiden ystävien ravinnosta (siirryt toiseen palveluun). Ylen Aamu-tv:n sohvalla Jan Södersved kertoi muutamia tärppejä.

Yksinkertaiset rasvaiset ruoat tutuimpien talvilintujen suosiossa

Eräs tavallisimmista talvilinnuista, keltasirkku, ei välitä rasvaisia perusherkkuja hienommasta ravinnosta. Sama maku on esimerkiksi tali- ja sinitiaisella.

– Maapähkinät, auringonkukansiemenet, tali. Niitä tarjolle rohkeasti. Viljoissa on vähemmän energiaa kuin rasvaisissa siemenissä. Maaseudulla, peltojen reunalla, missä keltasirkut liikkuvat, kannattaa toki laittaa kauraakin tarjolle.

Södersvedin mukaan pähkinänakkelia ei meillä joka talvi näy, mutta nyt niitä on vaeltanut idästä runsaasti. Sellainen voi pähkinätarjoilun lähettyville jäädä koko talveksi.

– Talipalloista on syytä irrottaa verkko, etteivät lintujen jalat sotkeudu siihen kiinni.

Puhtaanapito pitää pikkujyrsijät loitolla

Siemenrasvapalloista varisee siemeniä väistämättä maahan. Lintulaudoiltakin makupaloja pääsee linnuilta putoamaan. Aina jää hankeen jotain, mitä pikkunisäkkäät käyvät syömässä.

Talipalloista on syytä irrottaa verkko, etteivät lintujen jalat sotkeudu.

Jan Södersved

– Lintujen ruokintapaikan alue kannattaa puhdistaa ainakin kerran viikossa tai vähintään peittää maahan pudonnut ravinto lumella. Kun maassa ei ole syötävää, hiiriä vilisee öisin vähemmän.

Linnut ihmettelevät, jos ruokinta ei jatkukaan

Birdlifen Jan Södersved muistuttaa, että lintuja on Suomessa ollut talvisin myös ennen talviruokinnan yleistymistä. Kuitenkin esimerkiksi tali- ja sinitiaisten nykyinen määrä on nimenomaan talviruoan ansiota.

– Taajamassa linnut pärjäävät, vaikka tietyn ruokintapaikan palvelu ei pelaisikaan läpi talven. Linnut lentävät lähinaapuriin syömään. Mutta maaseudulla tai kesämökillä talviruokinnan katkeamista, esimerkiksi lomareissun vuoksi, kannattaa pehmentää hankkimalla hieman kookkaampi ruokinta-automaatti, josta syömistä riittää pidemmäksi aikaa.