Korkman: Nollakorotuslinja jatkukoon yli toistaiseksi sovitun

Sixten Korkmanin mielestä nollakorotusten lisäksi voisi harkita työeläkemaksujen alentamista tilapäisesti. Julkisen sektorin leikkauksista hän ei taantuman aikana innostu.

Kotimaa
Sixten Korkman.
Eduskunnassa alkaa tänään keskustelu opposition välikysymyksestä eli Suomen taloudesta. Professori Sixten Korkman perää hallitukselta toimia vielä ennen ensi kevään eduskuntavaaleja.

Taloustieteen professori Sixten Korkman perää hallitukselta ja työmarkkinajärjestöiltä yhteistyötä Suomen taloudellisen tilanteen kohentamiseksi. Lyhyellä aikavälillä katseet kohdistuvat työvoimakustannuksiin.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Korkmanin mukaan työmarkkinajärjestöiltä tulisi vaatia, että nykyistä nollakorotuslinjaa jatketaan vielä vuoden–pari yli sen, mistä on toistaiseksi sovittu.

– Sen päälle voisi harkita tilapäistä sosiaalivakuutusmaksujen – ennen kaikkea työeläkemaksujen – alentamista, hän sanoi aamu-tv:ssä keskiviikkona.

Työeläkemaksujen alentamista ehdotti viimeksi valtiovarainministeriön entinen valtiosihteeri Raimo Sailas. Hän vaati tiistain Helsingin Sanomissa maksujen alentamista ainakin pariksi vuodeksi 3–4 prosenttiyksiköllä.

Korkmanin mielestä hallitus saisi puolestaan miettiä, miten asuntorakentamisen supistuminen ei jatku enää ensi vuonna.

– Voisi kuvitella pakettia, jossa työmarkkinajärjestöt ja hallitus yhdessä tekisivät jotain tämän tilanteen kohentamiseksi. Ei se ratkaise ongelmiamme, mutta olisi askel oikeaan suuntaan ja parempi kuin että seistään tumput suorina.

"Asiantuntijat riitelevät paljon vähemmän kuin poliitikot"

Julkista sektoria Korkman pitää liian suurena muttei ota suoraan kantaa siihen, mikä olisi oikea koko: ongelma on osittain suhdanneluontoinen ja riippuvainen kokonaistuotannosta.

– Joka tapauksessa suurimmat leikkaukset pitää kohdistaa silloin, kun talous on kasvussa, muuten vain syvennetään taantumaa. Ensi talvi näyttää muutenkin hyvin vaikealta.

Hallitusta on arvosteltu kyvyttömyydestä viedä eteenpäin isoja rakenteellisia uudistuksia. Työeläkeuudistus saatiin valmiiksi, mutta sote-uudistus on yhä levällään.

– Jos siinä kuunneltaisiin enemmän asiantuntijoita, niin ehkä se voisi mennä maaliin. Asiantuntijat riitelevät paljon vähemmän kuin poliitikot, Korkman totesi Ylen aamu-tv:ssä.