1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Tieto-Finlandian ehdokkaissa monta elämäkertaa

Palkinnosta kisaavan kuuden kirjan joukossa käsitellään myös aidsia ja vanhoillislestadiolaista perhe-elämää.

Tieto-Finlandia-ehdokkaat ovat Mirkka Lappalainen (Pohjolan leijona) vas, Antti Järvi ja Hanna Nikkanen (Karanteeni.Kuinka aids saapui Suomeen), Aila Ruoho ja Vuokko Ilola (Usko,toivo ja raskaus), Minna Maijala (herkkä,hellä,hehkuvainen Minna Canth), Merina Salminen ja Pekka Nykänen (Operaatio Elop) ja Samuli Tiikkaja (Einojuhani Rautavaaran elämä ja teokset). Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tämän vuoden Tieto-Finlandia-palkinnon ehdokkaat on julkistettu. Palkinnosta kilpailee kuusi teosta, joiden joukossa on paljon elämäkertoja.

Mirkka Lappalaisen Pohjolan leijona, Kustaa II Adolf ja Suomi 1611-1632 pureutuu uskonsoturina tunnetun kuninkaan valtakauden vaikutuksista Suomeen. Lappalaisen kirjassa Kustaa II Adolfin kokema oman vallan menetyksen pelko johti tehokasta hallintoa rakennettaessa Suomen entistä tiukempaan kytkemiseen emämaahan. Raadin mukaan Lappalainen houkuttelee lukijansa tuon ajan vallankäyttöön dekkarimaisella otteella.

Minna Maijala Herkkä, hellä, hehkuvainen Minna Canth esittelee aikalaislähteiden perusteella naisasialiikkeen keulakuvasta kokonaan uuden, herkän ja haavoittuvan puolen. Maijala onnistuu irrottautumaan väitöskirjansa tieteellisyydestä ja luo sujuvalla tyylillään uudenlaista kuvaa kohteestaan ja hänen ajattelustaan, raati perustelee ehdokkuutta.

Hanna Nikkasen ja Antti Järven Karanteeni. Kuinka aids saapui Suomeen purkaa raadin mukaan erinomaisesti kliseitä ja myyttejä tarkastelemalla aidsia sekä yhteiskunnallisesta että lääketieteellisestä ja inhimillisestä näkökulmasta. Kirja antaa äänen aidsin eri rooleissa kohdanneille suomalaisille.

Pekka Nykänen ja Merina Salminen kirjoittavat Operaatio Elop -kirjassa matkapuhelinyhtiö Nokian viimeisistä vuosista. Raadin mielestä teosta lukee kuin jännitystarinaa. Monista lähteistä ja yli sadasta haastattelusta koostuva kirja antaa kokonaiskuvan Suomen suurimman yhtiön romahduksesta ja siitä, miten kanadalaisesta toimitusjohtajasta Stephen Elopista ei tullut Nokian pelastajaa globaaleilla markkinoilla.

Aila Ruohon ja Vuokko Ilolan kirja _Usko, toivo ja raskaus. Vanhoillislestadiolaista perhe-elämää _kuljettaa lukijansa keskelle vanhoillislestadiolaisten arkea. Se käsittelee herätysliikkeen nykyisten ja entisten jäsenten ajatuksia ja kokemuksia perheestä, yhteisöstä ja uskosta ja kysyy tuleeko avioparin todella ottaa vastaan niin monta lasta kuin Jumala suo. Raadin mielestä kirja on poikkeuksellisen rohkea avaus kipeästä aiheesta.

Samuli Tiikkajan _Tulisaarna. Einojuhani Rautavaaran elämä ja teokset _-kirjassa taidemusiikin säveltäjän pitkä elämä ja sävellysteokset lomittuvat toisiinsa. Tiikkajan valtavaan lähdeaineistoon kuuluu kansainvälisesti arvostetun säveltäjän ennen julkaisemattomia nuottikäsikirjoituksia ja päiväkirjoja. Raadin mukaan kirja tarjoaa sisäänpääsyn luovan ihmisen mieleen ja kertoo siitä, miten sävellykset syntyvät tai uhkaavat hukkua kaaokseen.

Tieto-Finlandia-palkinto jaetaan keskiviikkona 19. marraskuuta. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Lopullisen palkinnonsaajan valitsee dosentti Heikki Hellman.