Pushkarin kamelimarkkinat ihastuttavat ja vihastuttavat Intiassa – video ja kuvagalleria

Pushkarin kamelimarkkinat ovat yksi Intian omalaatuisimmista festivaaleista. Yle Uutiset kävi tutustumassa markkinoiden eksoottisiin tunnelmiin.

Ulkomaat
Pushkar on yksi hindujen pyhistä kaupungeista. Kaupunki on rakennettu Sarovar-järven ympärille.
Pushkar on yksi hindujen pyhistä kaupungeista. Kaupunki on rakennettu Sarovar-järven ympärille.Mikko Leppänen / Yle
Kamelien koristelukilpailun osallistujat seisovat yleisön ja tuomariston arvioitavana.
Pushkarin kamelimarkkinat ovat yksi Intian omalaatuisimmista festivaaleista. Yle Uutiset kävi tutustumassa markkinoiden eksoottisiin tunnelmiin.

Pushkarin pyhässä kaupungissa vuosittain järjestettävät suuret kamelimarkkinat ovat parhaillaan käynnissä Intiassa. Kyseessä on ainutlaatuinen ja värikäs viikon pituinen spektaakkeli, joka yhdistelee uskontoa, kaupallisuutta ja kulttuuria.

Aavikkoisessa Rajasthanin osavaltiossa sijaitseva noin 15 000 asukkaan Pushkar on hindujen pyhiinvaelluskohde. Kaupunki on rakennettu pienen Sarovar-järven ympärille.

Hindut uskovat järven syntyneen, kun Brahma-jumala pudotti lootuksenkukan terälehden maahan taistellessaan demonia vastaan. Kaupungissa sijaitsee yksi maailman harvoista Brahma-temppeleistä.

Eksoottista ohjelmaa moneen lähtöön

Pushkarin keskustan liepeillä sijaitseville hiekkadyyneille on markkinoiden ajaksi tuotu myyntiin tuhansia kameleita, hevosia sekä karjaa.

Alueella leijailee runsaasti pölyä ilmassa ja kamelit mylvivät kovaan ääneen. Ostajien lisäksi valokuvaajat häärivät innokkaina kamelien seassa.

Kamelimarkkinat houkuttelevat Pushkariin tuhansittain kauppiaita, käsityöläisiä, kerjäläisiä, erilaisia esiintyjiä sekä pyhiinvaeltajia ja turisteja.

Viiksikilpailun pisimmät viikset omistanut mies sijoittui yllättäen kisassa toiseksi.
Viiksikilpailun pisimmät viikset omistanut mies sijoittui yllättäen kisassa toiseksi.Mikko Leppänen / Yle

Markkinoiden oheistapahtumissa tarjoillaan erilaista kulttuuriohjelmaa koulutyttöjen esittämistä rajasthanilaisista perinnetansseista miesten viiksikilpailuun sekä paikallisiin urheilulajeihin.

Myös ulkomaalaisilla vierailla on mahdollisuus osallistua tiettyihin ohjelmanumeroihin.

Näyttävin niistä oli pukeutumisesitys, jossa nuoret matkaajat pyntättiin intialaisiin hääasuihin ja marssitettiin yleisön eteen tentattavaksi kuin missikisoissa.

Intialaiseksi morsiameksi puettu ulkomaalainen nainen vastailee juontajan kysymyksiin leikkimielisessä sulhaset ja morsiamet -esityksessä.
Intialaiseksi morsiameksi puettu ulkomaalainen nainen vastailee juontajan kysymyksiin leikkimielisessä sulhaset ja morsiamet -esityksessä.Mikko Leppänen / Yle
Perinteisiin rajasthanilaisiin asuihin pukeutuneet koulutytöt istuvat katsomossa tanssiesityksensä jälkeen Pushkarin kamelimarkkinoilla.
Perinteisiin rajasthanilaisiin asuihin pukeutuneet koulutytöt istuvat katsomossa tanssiesityksensä jälkeen Pushkarin kamelimarkkinoilla.Mikko Leppänen / Yle

Turisteilla tunteet pinnassa

Erityisesti viime lauantaina järjestetty kamelien koristelukilpailu sekä tiistainen viiksikilpailu vetivät runsaasti yleisöä puoleensa.

Suosituimpien ohjelmanumeroiden aikana katsojien tunteet kuumenevat ajoittain, kun kalliilla kameroilla varustautuneet turistit ja median edustajat taistelevat parhaista kuvauspaikoista sekä tukkivat toisten näkymät.

Pahimmillaan tilanteet lähentelevät käsirysyä, kun ihmiset tönivät toisiaan ja soittavat suutaan. Järjestystä valvovilla poliiseilla riittää työtä yleisön hallinnassa.

Paikallisten sanomalehtien mukaan Pushkarin juhlallisuuksia on varjostanut poliisin saama internet-puhelu, jossa pakistanilaiseksi ilmoittautunut soittaja uhkasi kamelimarkkinoita pommi-iskuilla.

Intian turvallisuusviranomaiset pitävät soittoa pilana, mutta turvajärjestelyjä kaupungissa on silti kiristetty. Lehtitietojen mukaan jotkut ulkomaiset turistit ovat peruneet hotellivarauksiaan uhkauksen takia.

Viiksikilpailun kolme parasta esittelevät viiksiään. Voittaja vasemmalla, kakkossijalle tullut keskellä ja kolmanneksi sijoittunut oikealla. Vihreäpaitainen mies kolmikon takana oli kisan ainoa ulkomaalainen. Hän sai kunniamaininnan.
Viiksikilpailun kolme parasta esittelevät viiksiään. Voittaja vasemmalla, kakkossijalle tullut keskellä ja kolmanneksi sijoittunut oikealla. Vihreäpaitainen mies kolmikon takana oli kisan ainoa ulkomaalainen. Hän sai kunniamaininnan.Mikko Leppänen / Yle

Kamelikauppa käy vaihtelevasti

Khejrolin kylästä Pushkarin markkinoille saapunut kamelikauppias Sohan Lal Rav kertoo, että hänen osaltaan kauppa on käynyt hyvin. Haastatteluhetkellä hän oli myynyt jo kymmenen kamelia.

Maanviljelijä ja sivutoiminen kamelikauppias Jamna Lal Mina puolestaan sanoo myyneensä markkinoiden aikana neljä kamelia. Hän on kohtalaisen tyytyväinen tulokseen. Enemmänkin elikoita olisi voinut mennä kaupaksi.

Sohan Lal Rav sai yhdestä kamelista 30000-55000 rupiaa eli noin 400-700 euroa. Osalla tienaamistaan rahoista hän aikoo ostaa Pushkarin markkinoilta uusia kameleita ja myydä ne eteenpäin muualla.

Kamelit odottavat ostajia hiekkadyyneillä Pushkarin keskustan liepeillä.
Kamelit odottavat ostajia hiekkadyyneillä Pushkarin keskustan liepeillä.Mikko Leppänen / Yle

Nuoria hankala houkutella kamelihommiin

62-vuotiaan Ravin mukaan kamelikauppiaan ammatti sopii hänen kaltaiselleen vanhemmalle henkilölle.

- Olen hyvin onnellinen. Pidän tästä työstä, Ravi sanoo.

Hänen mukaansa nuoria kamelihommat eivät kuitenkaan kiinnosta, koska he haluavat itselleen erilaisen tulevaisuuden.

Jamna Lal Minalla on neljä tyttöä ja neljä poikaa. Tytöt ovat naimisissa kotirouvina ja pojat opiskelevat.

Mina toivoo poikiensa pääsevän valtion virkamiehiksi ja saavuttavan siten isäänsä korkeamman aseman yhteiskunnassa.

- Jos poikani eivät löydä muita töitä, niin sitten he voivat viljellä maata ja hoitaa kameleita, Mina toteaa.

Kamelikauppias Jamna Lal Mina ja hänen kamelinsa Monnu.
Kamelikauppias Jamna Lal Mina ja hänen kamelinsa Monnu.Mikko Leppänen / Yle

Suuri kylpyrituaali koittaa täydenkuun päivänä

Monet Intian eri osavaltioista Pushkariin saapuneet pyhiinvaeltajat yöpyvät jalkakäytävillä ja kujilla tähtitaivaan alla.

He valmistautuvat Kartik Purnima –juhlaan, jota hindut viettävät kuukalenterinsa Kartik-kuukauden täydenkuun päivänä.

Tänä vuonna kyseinen päivä ajoittuu tämän viikon torstaille. Torstai on myös kamelimarkkinoiden virallinen päättymispäivä.

Pushkarin lukuisissa temppeleissä uskonnolliset menot kiihtyvät Kartik Purniman lähestyessä. Rummut sekä kellot soivat ja kovaääniset huudattavat uskonnollista musiikkia ja pappien lukemia mantroja.

Lannevaatteeseen pukeutunut hindupappi johtaa Maha Aarti –tulirituaalia Pushkarin kylpyportailla.
Lannevaatteeseen pukeutunut hindupappi johtaa Maha Aarti –tulirituaalia Pushkarin kylpyportailla.Mikko Leppänen / Yle

Maanantaista lähtien Sarovar-järveen johtavilla ghateilla eli kylpyportaikoilla on järjestetty iltaisin Maha Aarti –tulirituaaleja.

Niissä papit pyörittävät hitaasti kynttelikköjä suuressa kaaressa väkijoukon laulaessa ympärillä. Seremonian päätteeksi osallistujat heittelevät kukkien terälehtiä järveen.

Maanantaina pyhiinvaeltajat ja babat eli pyhät miehet aloittivat aamuöiset kylpyrituaalit Sarovar-järvessä. Torstaina heti aamuyöstä kymmenet tuhannet hindut laskeutuvat kylpemään Sarovarin pyhissä vesissä saavuttaakseen pelastuksen.

Yle Uutiset / Mikko Leppänen, Pushkar