1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaislaite ensimmäisenä komeetan pinnalle – tutkimuksella varaudutaan Maata uhkaavaan asteroidiin

Ilmatieteen laitoksen vesipitoisuutta mittaava laite osuu ensimmäisenä Churymov–Gerasimov-komeetan pintaan viikon päästä, kun Rosetta-luotaimen laskeutuja saapuu komeetalle.

Ulkomaat
Taiteilijan näkemys  Rosetta-luotaimesta.
Taiteilijan näkemys Rosetta-luotaimesta.EPA

Avaruudessa matkaavan Rosetta-luotaimen laskeutuja pääsee määränpäähänsä komeetan pinnalle ensi keskiviikkona. Ensimmäisenä Churyumov-Gerasimenko-komeettaan tömähtää laskeutujassa oleva Suomen Ilmatieteen laitoksen PP-laite, joka mittaa komeetan vesipitoisuutta, kertoo Ilmatieteen laitos tiedotteessa.

Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-luotain tutkii ensimmäistä kertaa komeettaa tarkasti. Tutkimukset auttavat selvittämään komeetan rakennetta, kertoo tutkija Tiera Laitinen Ilmatieteen laitokselta.

Rakenteen tuntemuksesta on hyötyä tilanteessa, jossa asteroidi uhkaisi osua Maahan. Vaikka tällainen törmäys on erittäin epätodennäköinen, niitä on aikojen saatossa sattunut.

Asteroidin rataa voidaan Ilmatieteen laitoksen mukaan yrittää muuttaa, jos se havaitaan vuosikymmeniä ennen laskettua törmäystä. Rataan voidaan yrittää vaikuttaa esimerkiksi raskaiden avaruusalusten törmäyksillä tai kiinnittämällä asteroidiin rakettimoottoreita.

Yllättäen ilmestyvä komeetta voidaan hajottaa tai muuttaa sen rataa niin, että törmäys voidaan välttää – siinä tapauksessa, että se havaitaan ajoissa.

– Tässä työssä olisi oleellista tuntea komeetan rakenne, jotta osataan arvioida, miten räjähdykset vaikuttavat – onko komeetta sen verran kiinteä, että sitä voidaan räjähdyksillä "tuuppia" muutetulle radalle vai hajoaako se niistä, Laitinen sanoo.

Aurinkokunnan vaaralliset asteroidit on Ilmatieteen laitoksen mukaan jo hyvin kartoitettu, ja arvaamattomimpia ovat aurinkokunnan laidoilta tulevat, vielä tuntemattomat komeetat.

Paikallista tuhoa Maassa aiheuttaa halkaisijaltaan vähintään parikymmentämetrinen törmääjä. Viimeksi huomiota herätti Siperian Tšeljabinskiin viime vuonna pudonnut komeetta.

Philaen laskeutumista voi seurata ESA:n ja Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta ja Twitterissä tililtä @IlmaTiede. Philae laskeutuu komeetalle 12. marraskuuta noin kello 18.

Lue seuraavaksi