Väkivaltaisuudet leimahtivat jälleen Jerusalemin pyhällä paikalla

Tilanne sekä juutalaisille että muslimeille tärkeällä Temppelivuorella on ollut jännittynyt kuukauden ajan.

Ulkomaat
Israelin mellakkapoliisi partioi Itä-Jerusalemissa.
Israelin mellakkapoliisi partioi Itä-Jerusalemissa 3. marraskuuta. Jim Hollander / EPA

Israelin poliisi ja palestiinalaiset ovat taas kahakoineet Jerusalemin pyhällä temppelialueella keskiviikkona. Melkein päivittäiset yhteenotot ovat lisänneet pelkoa palestiinalaisten uudesta kansannoususta, Intifadasta.

Aluksi muslimiprotestoijat heittelivät poliiseja kivillä ja ilotulitteilla al-Aqsan moskeijan ympäristössä, mutta väkivaltaisuudet levisivät nopeasti myös muualle Jerusalemin vanhaan kaupunkiin.

Poliisi työnsi protestoijat takaisin moskeijan sisälle ja sulki portit. Muualla poliisi käytti kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja saadakseen vihaisen palestiinalaisjoukon hajaantumaan.

Poliisin tiedottajan mukaan kukaan ei loukkaantunut yhteenotossa. Al-Aqsan moskeijan johtaja sanoo loukkaantuneita olevan parikymmentä.

Tilanne sekä juutalaisille että muslimeille tärkeällä Temppelivuorella on ollut jännittynyt kuukauden ajan. Väkivaltaisuuksien pelossa viranomaiset sulkivat paikan vuorokaudeksi lokakuun lopussa.

Tällä kertaa levottomuudet saivat alkunsa siitä, että ryhmä israelilaisia aikoi vierailla paikalla, jossa palestiinalaismies yritti murhata rabbi Yehuda Glickiä viime viikolla.

Ampumisessa haavoittunut rabbi oli kampanjoinut juutalaisille avoimempaa pääsyä Temppelivuorelle. Poliisi tappoi myöhemmin ääri-islamilaiseen järjestöön kuuluneen miehen.

Myös Israelin suunnitelmat laajentaa Itä-Jerusalemin juutalaissiirtokuntia ovat saaneet palestiinalaiset raivoihinsa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters