Peruspalveluministeri Huovinen: Sote ei uhkaa lähipalveluita

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen mielestä sosiaali- ja terveysuudistus on ymmärretty kunnissa väärin. Huovinen on huolissaan siitä, että kunnat tekevät pikaisia sote-ratkaisuja väärillä perusteilla. Huovinen viittaa erityisesti pelkoon siitä, että sote uhkaisi lähipalveluita.

sote-uudistus
Susanna Huovinen.
Susanna Huovinen.Jyrki Lyytikkä / Yle

Ministeri Susanna Huovinen toivoo, etteivät kunnat hätiköisi sote-päätöksissään ja tekisi niitä huterin perustein. Esimerkiksi pelko lähipalveluiden katoamisesta on turha.

– Ei pidä paikkaansa. Uudessa lakiesityksessähän näistä lähipalveluista on säädetty paljon tiukemmin kuin tämän päivän lainsäädännössä. Tuntuu aika hassulta, että nyt tätä uutta lainsäädäntöä ja sen vaikutuksia pelätään.

Huovinen viittaa muun muassa Jämsän kaupunginvaltuustoon päätökseen joko ulkoistaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa tai tuottaa niitä yhdessä Ylä-Pirkanmaan kuntien kanssa. Päätöksen taustalla oli muun muassa huoli Jämsän Jokilaakson sairaalan tulevaisuudesta. Ministeri Huovinen vieraili Jämsässä juuri päätöksen alla.

– Tämä ei ole pelkkä terveysuudistus, jossa vain lääkäripalveluita kehittämällä päästään lopputuloksiin, vaan pitää ottaa koko sote-ketju huomioon. Siksi tällaiset osittaiset ratkaisut, joissa tää kokonaisuus jää ehkä sitten hahmottumatta, eivät välttämättä ole kyllä kansalaisten palveluitten kannalta se järkevin tapa.

Ministeri myöntää, että käänteet sote-lain valmistelussa ja vaalikauden päättyminen saattavat luoda kiireen tuntua.

– Voi syntyä käsitys, että tässä nyt kiirehditään. Mutta se ei saa tarkoittaa sitä, että alettaisiin tehdä sutta ja sekundaa.

Ministeri Susanna Huovista Yle Keski-Suomelle haastatteli Antti Seppälä.