HKL: Siemensin vakuutettava Helsingin päättäjät uudelleen metroasiassa

HKL:n tuore toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski huomauttaa, että mikäli Siemens ei pysty vakuuttamaan Helsingin päättäjiä siitä, että metron automatisointi saadaan järkevästi päätökseen sen kanssa, voidaan koko homma joutua vielä aloittamaan alusta. Siemensin mukaan aikaulu takkuaa Helsingin takia, ei Siemensin.

Kotimaa
Siilitien metroasema.
Automatisoitujen metrojen testikäyttöä saadaan vielä odottaa. Matkustajia Siilitien metroasemalla.Yle/Ulla Malminen

HKL vaatii Siemensiltä voimakkaampaa sitoutumista metron automatisointiin.

Helsinki päättää tässä kuussa jatkaako se metron automatisointia Siemensin kanssa vai ei, kun HKL:n johtokunta käsittelee asiaa marraskuun lopussa.

Junien piti kulkea automaattisesti jo vuosia sitten, mutta kuljettajat ovat puikoissa näillä näkymin edelleen, kun Länsimetro aloittaa syksyllä 2016.

HKL:n tuore toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski kertoo, että neuvotteluja aikatauluista ja teknisistä yksityiskohdista käydään koko ajan, jotta päättäjille saadaan vaadittavat tiedot kuun loppuun mennessä.

Lehmuskosken mukaan kaupunki voi edelleen irtautua sopimuksesta Siemensin kanssa. Hän vaatiikin toiselta osapuolelta entistä parempia vakuuksia siitä, että homma toimii loppuun asti.

Kaikki on tehtävissä ja meillä on myös tekniset vaihtoehdot olemassa.

Juha Lehtonen, Siemens

– 27. marraskuuta täytyy olla päätöksentekijöille esitettävänä sellainen ratkaisu, että Siemens todella toteuttaa sen minkä lupaa. Sen pitää olla ominaisuuksiltaan niin houkutteleva, että päätöksentekijät haluavat sen ja toisaalta siihen pitää sisältyä sitovia elementtejä, niin että Siemens sitoutuu ja aidosti vastaa, että pitävät sen minkä lupaavat. Käytännössä siellä on myös syytä olla jonkinlaisia sanktioita.

Lehmuskosken mukaan Siemensin hylkääminen tietäisi vuosien lisälykkäystä automatisointiin, koska kilpailutus olisi aloitettava alusta.

Siemens: Helsingin päätöksenteko sakkaa

Kun metroa testiajettiin Helsingissä 70-luvulla, ajatuksissa siinsi automatisoitu kulkupeli. Nyt 40 vuotta myöhemmin automatisointi on yhä kesken.

Helsinki valitsi Siemensin automatisointikumppanikseen joulukuussa 2008. Sittemmin kiistoja ja ongelmia on ollut yllinkyllin ja aikatauluja tarkisteltu puolin jos toisin.

Siemens vakuuttaa, että mukana kuitenkin ollaan nyt ja tulevaisuudessa, sanoo toimialajohtaja Juha Lehtonen Siemensiltä. Täysautomaatilla metroa ajetaan Lehtosen arvion mukaan loppuvuodesta 2017. Aikatauluista Helsinki saa syyttää itseään ja päätöksenteon hitautta.

– Kaikki on tehtävissä ja meillä on myös tekniset vaihtoehdot olemassa. Nyt vaan pitää saada se päätös aikaan, että millä tavalla mennään. Meidän kannalta keskeisintä on se, että päätöksentekoa saadaan nopeutettua. Se on liian hidasta.

Vertailukohdaksi Lehtonen ottaa Kööpenhaminan metron uudistamisen, jossa Siemens on niin ikään mukana. Aikataulu ei ole ollut ongelma.

– Se on vähän vastaavanlainen hanke, noin sata miljoonaa euroa suurempi tosin, jossa me kalustetaan noin 140 kappaletta junia. Tämä sopimus allekirjoitettiin vuonna 2011 ja ensimmäiset linjat lähtevöt liikenteelle nyt parin kuukauden sisään.

HKL: Automatisointi kannattaa vaikeuksista huolimatta

27. marraskuuta täytyy olla päätöksentekijöille esitettävänä sellainen ratkaisu, että Siemens todella toteuttaa sen minkä lupaa.

Ville Lehmuskoski, HKL

Suurimmat ongelmat ovat koskeneet metron laituriovien automatisointia ja vanhojen metrojunien muokkausta uuteen tekniikkaan sopivaksi. Siemensin pitäisi aloittaa vanhojen M100-junien sarja-asennukset vielä marraskuun aikana.

– Sarja-asennussuunnitelmalla edetään. Junien asennus tulee kestämään noin vuoden ja se alkaa suunnitelmien mukaan tässä kuussa, Lehtonen vakuuttaa.

Laituriovien suhteen neuvotteluja käydään nyt muun muassa turvallisuuskysymyksistä.

– Laituriovien osalta tilanne on se, että kuntien rakennusvalvonnan kanssa keskustellaan vielä mm. palonkestävyyden astemääristä ja sellaisista, mutta iso kuva on se, että ne saadaan toimimaan, Lehmuskoskikin uskoo.

Vaikka automatisoinnin aikataulu venyy ja paukkuu ja Länsimetron budjetti on kohonnut jo miljardiin, on automatisointi HKL:n mukaan edelleen taloudellisesti kannattavaa.

– Tällä hetkellä kustannusarvio on automatisoinnin osalta sama kuin alunperinkin, kun taloudelliset neuvottelut Siemensin kanssa eivät ole vielä valmiit. Automatisointi tuottaa merkittävää palvelutasohyötyä metromatkustajille ja mahdollistaa metron edullisemman liikennöinnin, joten tätä taustaa vasten se on taloudellisesti erittäin perusteltu asia, Lehmuskoski summaa.

Juttua korjattu 5.11.2014 klo 17.58: Siemens tarkensi Kööpenhaminan metroprojektin vaunumäärää