Välikysymyskeskustelu alkoi kysymyksellä, missä on Rinne? – katso video

Pääministeri joutui lukemaan valtiovarainministeri Antti Rinteen puheen suoraan paperista. Rinteen myöhästyminen aiheutti ensin paheksuntaa ja sitten paheksunnan paheksuntaa.

politiikka
Antti Rinne ja Alexander Stubb.
Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) aiheutti eduskunnassa harvinaisen hämmennyksen. Rinne myöhästyi paikalta.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) aiheutti eduskunnassa harvinaisen hämmennyksen. Rinne myöhästyi paikalta.

Eduskunnan välikysymyskeskustelu alkoi poikkeuksellisesti, kun valtiovarainministeri Antti Rinne ei ehtinyt ajoissa paikalle. Keskustelun oli määrä alkaa Rinteen vastauksella oppositon välikysymykseen.

Puhemies Eero Heinäluoma kyseli hetken, missä on Rinne ja antoi sitten hallituksen puheenvuoron pääministeri Alexander Stubbille (kok). Stubb luki sen jälkeen Rinteen puheen suoraan paperista.

Rinteen mukaan myöhästymisen aiheutti eduskunnan suuren valiokunnan kokous.

Myös suuren valiokunnan puheenjohtaja Riitta Myller vahvistaa Rinteen myöhästymisen syyn. Valiokunta käsitteli täysistunnon alkaessa Kreikan sopeutusohjelmaa koskevaa asiaa.

Valiokunta oli pyytänyt kokoukselleen lisäaikaa. Myllerin mukaan on olennaisen tärkeää, että suurelle valiokunnalle turvataan riittävät edellytykset tiedonhankintaan ja päätöksentekoon Suomelle tärkeissä EU-asioissa.

Myöhemmin Perussuomalaisten ryhmän vetäjä Jari Lindtström paheksui Rinteen myöhästymistä. Kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) puolestaan paheksui Lindtströmin moitteita.

Syynä tietokatkos

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma täsmensi illalla, että kyse oli tietokatkoksesta. Suuri valiokunta oli pyytänyt kokoukselleen kymmenen minuutin jatkoaikaa. Pyyntö ei kuitenkaan edennyt virkamieskunnassa totutulla tavalla. Valiokunta oletti, että lupa oli saatu.

- Myöhästyminen ei ollut Rinteen vika, hän sai väärää tietoa, Heinäluoma korosti.

Heinäluoman mukaan jatkoaikaa valiokunnan kokoukselle ei olisi myönnetty, jos lupa olisi tullut ajoissa.