Hulmuavia helmoja ja kimallusta – kaunis kilpailupuku antaa esiintyjälle lisää virtaa

Voimistelun, taitoluistelun ja aerobicin kilpailupuvut tuovat töitä ompelimoille. Koristeellisen puvun hinta nousee helposti yli 200 euroon.

Kotimaa
Mia-Tuotteen toimitusjohtaja Mia Surakka leikkaa kaavoja
Petra Ketonen / Yle

Tamperelaisessa Mia-Tuotteen ompelimossa ompelukoneet surisevat ja sakset naksuvat. Vuoden kiireisin sesonki on lopuillaan ja kimmeltävät kilpailupuvut alkavat olla valmiina kisakauteen.

– Syksy on mellä tosi kiireistä aikaa. Pukutilauksia tulee joka tuutista. Teemme noin 700 koristeellista pukua ja 500 peruspukua, kertoo Mia-Tuotteen toimitusjohtaja Mia Surakka.

– Suurin osa ajasta menee joukkuevoimistelupukuihin. Lisäksi tehdään paljon taitoluistelu- ja aerobic-pukuja. Uutena voimistelulajina on tullut Team Gym, jota teemme nyt paljon.

Team Gym on telinevoimistelusta kehitetty joukkuelaji, joka on aiemmin tunnettu Suomessa nimellä näytösvoimistelu.

Perhosia, keijukaisia ja prinsessoja

Mia-Tuotteen ompelija Marjatta Kuittinen ompelee voimistelupukua
Marjatta Kuittinen ompelee kuvioita voimistelupukuun.Petra Ketonen / Yle

Urheiluasut työllistävät Mia-Tuotteessa kuusi ihmistä ympäri vuoden. Mistään nappikaupasta ei ole kyse. Kun puku ommellaan useammasta kankaasta ja koristellaan strasseilla, hinta voi nousta yli 200 euroon. Jokaisella lajilla on omat vaatimuksensa.

– Esimerkiksi aerobicissa kuvioinnit eivät saa esittää mitään asiaa. Joukkuevoimistelussa taas pyritään tekemään pikkutytöistä perhosia, keijukaisia tai prinsessoja ja koristelut ovat hyvin esittäviä. Team Gymissä pukuun halutaan sporttista ulkonäköä. Taitoluistelussa taas tärkeitä ovat hulmuavat helmat ja voimakkaat värit, jotka näyttävät hyvältä jäällä.

Muotivärit ja trendit näkyvät kilpapuvuissa.

– Neonvärit ovat nyt muotia – keltaista, pinkkiä, kirkkaita vihreitä ja sähkönsinistä. Viime aikoina on myös paljon mennyt vihreätä, kun taas muutama vuosi sitten kukaan ei tilannut vihreää pukua.

Puvussa on tärkeää sekä ulkonäkö että mukavuus. Hyvässä puvussa jalka nousee kevyesti – samoin kuin esiintyjän itseluottamus.

– Puvun pitää tukea esityksen teemaa eikä se saa olla ristiriidassa sen kanssa. Mielestäni puvun pitää tuoda esiintyjälle itsevarmuutta. Hän viihtyy puvussa ja saa siitä lisäenergiaa esitykseen.

Kilpapuvut paras tehdä lähellä

Mielestäni puvun pitää tuoda esiintyjälle itsevarmuutta. Hän viihtyy puvussa ja saa siitä lisäenergiaa esitykseen.

Mia Surakka

Suomessa on useita muitakin voimistelu- ja luistelupukujen valmistajia – esimerkiksi Piruetti ja Biancanieve sekä lukuisia ompelimoja. Ompelutyötä on siirretty Suomesta paljon ulkomaille, mutta Mia-Tuotteen Mia Surakan mukaan kisapuvut on paras tehdä lähellä.

– En usko, että pystyisimme palvelemaan asiakkaita yhtä hyvin, jos teettäisimme muualla. Asiakkaiden aikataulut ovat yleensä todella tiukat ja laatu pitää olla parasta mahdollista.

– Tässä pystyn koko ajan katsomaan, että laatu on kohdillaan ja jos tuntuu, että jotain lähtee menemään pieleen, niin voimme tehdä nopeasti muutoksia ja vaikkapa käyttää eri tekniikkaa.