Sisäilmaongelmia 10 vuotta – Nivan koululle Kiuruvedellä tulee viimein kattava kuntokartoitus

Peruskorjauksen ja laajennuksen jälkeen alkaneita sisäilmaongelmia on tutkittu ja korjattu tähän asti vain yksittäin, minkä vuoksi koulussa on ollut lähes jatkuvasti jokin paikka remontissa.

Kotimaa
yhdeksäsluokkalainen imatralainen tyttö laskee matematiikan tehtäviä.
Antti Kolppo / Yle

Kymmenen vuotta erilaisista sisäilmaongelmista kärsineeseen kouluun on tulossa viimein kuntokartoitus Kiuruvedellä.

Koulun sisäilmatyöryhmä esittää, että 350 oppilaan Nivan koulun koko kiinteistöön tehtäisiin kattava kuntokartoitus, jotta kiinteistö voitaisiin korjata asianmukaisesti.

Nivan koulun peruskorjaus ja laajennus valmistui vuonna 2004, ja koulua on jouduttu korjaamaan sen jälkeen jatkuvasti sisäilmaongelmien takia. Kymmenen vuoden aikana kiinteistöstä on tutkittu ja korjattu vain yksittäisiä paikkoja.

Tällä hetkellä koulussa on poissa käytöstä kaksi luokkaa, koska opettajat alkoivat oireilla tullessaan niihin töihin tänä syksynä.

Lokakuussa valmistuneen uusimman sisäilmatutkimuksen mukaan koulun huoneilmassa on mahdollisesti ärsytysoireita aiheuttavia yhdisteitä mutta niiden pitoisuudet ovat asumisterveysoppaan ohjaamissa rajoissa.

- Näiden tulosten perusteella ei ole syytä keskeyttää koulunkäyntiä Nivan koulun tiloissa. Tilannetta seurataan kuitenkin jatkuvasti, ja jos se huononee, arvioimme asian uudelleen, sanoo Nivan koulun rehtori Minna Lilja.

Oireita saavia oppilaita pyydetään ottamaan yhteyttä kouluterveydenhoitajaan ja henkilökuntaa puolestaan työterveyshuoltoon.

Nivan koulussa annetaan alakouluopetusta.