Sateenkaariperheen äiti järkyttyi homovastaisuudesta Venäjällä: "En voinut edes lohduttaa naista halaamalla"

Venäläisten sateenkaariperheiden pelko lapsensa menettämisestä on käsinkosketeltavaa, sanoo Sateenkaariperheyhdistyksen sekä eurooppalaisen sateenkaariperheiden kattojärjestön Nelfan hallituksen jäsen Iina Särkkä. Aleksanteri-instituutin tutkija Meri Kulmala ei usko sateenkaariperheiden aseman parantuvan Venäjällä lähitulevaisuudessa.

Kotimaa
Iina Särkkä
Juho Liukkonen / Yle

Mikkeliläinen sateenkaariperheen äiti Iina Särkkä pakkasi viikko sitten laukkunsa ja suuntasi pelonsekaisin tuntein Moskovaan. Siellä järjestettiin tiettävästi Venäjän ensimmäinen sateenkaariperheiden seminaari.

– Riskinä oli tulla esimerkiksi pidätetyksi, sillä lähdin sinne puhumaan aiheesta, joka on tulkinnanvaraisesti laitonta Venäjällä. Tiedän ihmisiä, jotka olivat saaneet uhkauskirjeitä etukäteen, että jos osallistut, niin menetät työpaikkasi, etkä ole enää haluttu piireissämme. Minua kuitenkin suojattiin koko ajan. Turvajärjestelyt olivat tiukat. Kaikilta sisääntulevilta tarkastettiin passit ja yksityiselle turvafirmalle oli maksettu iso kasa rahaa, että he turvaavat ihmisten läsnäolon siellä, Särkkä kertoo.

Poliisi sanoo, että koska olet homoseksuaali, niin olet järjestänyt itsesi tähän tilanteeseen.

Iina Särkkä

Moskovan Saharov-keskuksessa järjestetyn seminaarin tapahtumia ja keskusteluja seurasi kerrallaan 30-100 osallistujaa. Seminaarissa jaettiin Särkän mukaan tietoa perheille ja vaihdettiin tietoja ammattilaisten kanssa. Särkkä veti myös itse osuuksia, joista yhdessä tapasi pelokkaan naisparin.

– Perhe kääntyi puoleeni ja pyysi apua. Autoin heitä käymään läpi, mikä on heidän pelkonsa. Pari asuu kulississa ja heidän suurin pelkonsa on menettää lapsensa päiväkotipäivän aikana. Lapsi on 4-vuotias ja he pelkäävät, että lapsi on ilmaissut hoidossa vanhempiensa seksuaalisen suuntautumisen ja lapsi on päivän aikana huostaanotettu.

– Paikalla oli myös psykologeja, jotka halusivat lisätietoa esimerkiksi siitä, kuinka voi auttaa perheitä, jotka elävät pelon ja ahdingon keskellä. Näyttää siltä, että nämä psykologit tarvitsevat lisäkoulutusta, Särkkä toteaa.

"En ihan äkkiä näe, että muutosta tulee lähitulevaisuudessa"

Homopropagandalain vaikutukset seksuaalivähemmistöihin ovat Särkän mukaan olleet niin jykevää luokkaa, että Särkkä ei voinut edes lohduttaa naista halaamalla.

– Olimme kerran ravintolassa ja eräs nuori nainen kertoi tarinaansa. Kun sitten kyselin enemmän ja hän alkoi itkemään, minun oli vaikeaa pidättää omaa normaaliakäyttäytymistapaa. En voinut edes lohduttaa naista halaamalla, koska ympärillämme oli lapsia. Toimintamme olisi voitu tulkita lain edessä homoseksuaaliseksi käyttäytymiseksi, Särkkä sanoo.

Minulta kysyttiin esimerkiksi, että jos olisin syntynyt Venäjälle olisinko tehnyt lapsia.

Iina Särkkä

Seminaarissa kuultujen tarinoiden mukaan Särkkä sanoo seksuaalivähemmistöjen ja sateenkaariperheiden tilanteen olevan Venäjällä ahdistava.

– Kyllä sitä kyyneliä vuodatettiin ja välillä joutui todella kasaamaan itsensä, jotta heitä pystyi kuuntelemaan. Ihmiset elävät pelossa ja syrjinnässä. He joutuvat yksittäisten hyökkäysten kohteeksi ja kokevat väkivaltaa erilaisilla tasoilla, myös yhteiskunnan ja lainsäädännön. Poliisista ei ole apua. Ne sanovat, että koska olet homoseksuaali, niin olet järjestänyt itsesi tähän tilanteeseen. Kaikki ovat kaapissa, koska kukaan ei voi puhua ympäristölle, sillä siitä on niin voimakkaat seuraukset. Osa ihmisistä jätetään perheestä ja myös vihataan perheen toimesta ulostulon yhteydessä, Särkkä sanoo.

Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Meri Kulmala ei usko, että sateenkaariperheiden tilanne parantuu lähiaikoina Venäjällä.

– En ihan äkkiä näe, että muutosta tulee lähitulevaisuudessa. Se vaatisi suuremman kansanliikkeen. Olen kuullut tutkimuksesta, jonka mukaan kyse on pienestä murto-osasta, jotka edes yrittävät muuttaa asioita Venäjällä. Suurin osa ei uskalla, koska pelkäävät tai eivät halua hankaloittaa arkea. Mieluummin ollaan kaapissa, kun tullaan julkisesti esille asian kanssa. Ei se kuitenkaan mahdotonta ole. Kyllähän naisiin kohdistunut väkivaltakin oli tabu 90-luvulla, mutta nyt siitä käydään julkista keskustelua. On myös valtiollisia kriisikeskuksia, Kulmala sanoo.

Venäjällä perhe kytkeytyy mieheen, naiseen ja biologisiin lapsiin

Kulmalan mukaan sateenkaariperheet eivät istu Venäjällä vallitsevaan perhemalliin. Valtion perhepolitiikka on Kulmalan mukaan erittäin konservatiivista.

– Perhepolitiikan kytkeminen heteropareihin ja heidän lapsiinsa kytkeytyy demokraattiseen kriisiin, minkä Venäjä on kohdannut. Venäjän väestön väheneminen on hurjaa. Tähän on pyritty vastaamaan perhepolitiikalla, että naiset synnyttämään ja näin saataisiin syntyvyys nousemaan.

Olen kuullut tarinoita venäläisistä perheistä, jotka feikkaavat, että ovat raskaana, jos heille on tulossa adoptiolapsi.

Meri Kulmala, Aleksanteri-instuutin tutkijatohtori

Venäjällä lainsäädännön ja virallisen perhemäärittelyn mukaan perheestä voidaan puhua vasta sitten, kun on saatu lapsia. Lisäksi Kulmalan mukaan Venäjän yhteiskunta ja ilmapiiri suhtautuvat perheisiin kapea-alaisesti.

– Hirveästi korostetaan nuoria heteroperheitä. Valtio tekee kaikkensa tukeakseen heidän lapsentekoa. Perheet ovat Venäjällä siis korkeassa arvossa, mutta se määrittyy hirveän konservatiivisesti mikä se perhe on. Sateenkaariperheethän voivat myös tuottaa lapsia, mutta Venäjällä kaikkeen konservatiivisuuteen liittyy myös biologia. Venäjällä on ollut ihme, jos on mikään muu kuin oma lapsi. Olen kuullut tarinoita perheistä, jotka feikkaavat, että ovat raskaana, jos heille on tulossa adoptiolapsi. Perhe kytkeytyy siis mieheen ja naiseen ja heidän biologisiin lapsiin.

Kulmalan mukaan Venäjällä ei voida juurikaan käydä julkista arvokeskustelua.

– Julkinen tila on rajallinen, missä voidaan käydä julkista arvokeskustelua esimerkiksi erilaisuudesta. Tavallaan mitä vieraampia asiat ovat, sitä oudompia ja pelottavampia ne ovat. Valtiohan kontrolloi kaikkea informaatiota, vaikka netti on toki paljon muuttanut, Kulmala pohtii.

"Voidaanko edesauttaa, että nämä perheet saisivat turvapaikan"

Särkän mukaan sateenkariperheiden seminaari oli osallistujilleen voimaannuttava kokemus.

– Aika näyttää, mitä saatiin aikaan. Toki jatkosuunnitelmia ja ideoita löytyi. Sekä Nelfassa että Suomen Sateenkaariperheiden hallituksessa mietimme, mitä mahdollisuuksia meillä on auttaa näitä perheitä. Mietimme myös sitä, voidaanko edesauttaa sitä, että he saisivat esimerkiksi tarvitsemansa turvapaikan.

Maahanmuutovirastosta kerrotaan, että vuonna 2014 on hyväksytty yksi turvapaikkahakemus, jonka hakuperusteluna on vainoaminen oman seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

– Tänä vuonna Venäjältä on tullut 150 turvapaikkahakemusta, joista reilussa kymmenessä hakija on esittänyt syyksi esimerkiksi vainoamisen seksuaalisen suuntautumisen takia. Pientä nousua tässä on ollut, mutta hankala ennustaa tilanteen kehittymistä, sanoo maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.