Tulevaisuudentutkijan tyly arvio - Suomen päättäjät hukassa digivallankumouksessa

Digitaalinen vallankumous on mullistuksena verrattavissa öljyn ja sähkön käyttöönottoon, sanoo tulevaisuudentutkija Ilkka Halava. Hänen mukaansa Suomen päättäjät ovat hukassa muutoksen keskellä ja heiltä puuttuvat tulevaisuuden visiot.

Kotimaa
Jattimäinen 3d-tulostin Kamer maker printtaa taloelementtejä Amsterdamissa Hollannissa
Jattimäinen 3d-tulostin Kamer maker printtaa taloelementtejä Amsterdamissa HollannissaYle

Yritysvalmentaja ja tulevaisuuden tutkija Ilkka Halava ei maalaa kaunista kuvaa Suomen päättäjien valmistautumisesta tulevaisuuden digitaalisiin mullistuksiin. Halavan mukaan päättäjiltä puuttuu visio siitä, mihin suuntaan Suomen purtta ohjataan.

Kontrolli kuuluu päiväkotiryhmiin.

Ilkka Halava

Korjattavaa Halava löytää etenkin johtamiskulttuurista. Hänen mielestään Suomessa johtaminen on viime vuosituhannelta ja perustuu menneiden aikojen haikailuun.

– Meillä organisaatioita johdetaan niin kuin maailma olisi valmis. Liian monen johtajan unelma on, että huomisesta saisi eilisen kopion. Murrosvaiheessa tällainen ajattelua on vaarallista, koska asiat nyt eivät vain jatku samanlaisina, hän toteaa.

Nyt Halavan mukaan on tietotyön ja aikuisen autonomisen työn aika.

– Kontrolli kuuluu päiväkotiryhmiin, Halava sanoo.

3D-tulostus mullistaa perinteisen teollisuuden

Tulevaisuudentutkija Ilkka Halavan käsitys auton, autoteollisuuden ja ylipäätänsä teollisen tuotannon tulevaisuudesta on viiltävän raju.

Kolmiulotteinen tulostaminen korvaa pitkälti teollisen tuotannon, halventaa tuotteiden hintoja ja vapauttaa tietysti väkeä vapaille työmarkkinoille. Mutta jos tähän junaan ei ymmärretä nousta käy Suomelle Halavan mukaan huonosti.

Liian monen johtajan unelma on, että huomisesta saisi eilisen kopion.

Ilkka Halava

Isoja mullistuksia tullaan Halavan arvion mukaan näkemään esimerkiksi auto- ja metsäteollisuudessa.

– Auto oli aikanaan valtava logistinen tasohyppäys, mutta jos olisi päästy viime vuonna suunnittelemaan logistiikka puhtaalta pöydältä, meillä ei todennäköisesti olisi edes autoja. Olisi hirveän epätodennäköistä että se perustuisi laitteeseen joka kestää hyvin vain viisi vuotta eikä ehjänä sitäkään. Mihin auto kehittyy, on mielestäni hyvä kysymys, pohtii Halava.

Kolmiulotteiseen tuotantoon ei ole havahduttu metsäteollisuudessakaan. Halavan mukaan suomalaisen puuteollisuuden skenaarioissa ei juuri näy 3D-tulostamisen uhkaa, mahdollisuudesta puhumattakaan.

– Suomessa olisi viisasta nähdä puun ja 3D-tulostuksen kombinaatiot. Bulkkiosat voisivat olla puuta ja yksityiskohdat jostain muusta materiaaleista räätälöityjä kolmiulotteisia tulosteita, neuvoo Halava.

Fysiologiasta uusi kasvuala

Halava listaa muutamia aloja, joiden kehityksessä Suomen olisi syytä olla hereillä. Halava kummastelee esimerkiksi sitä, miksei Suomessa ole ainuttakaan venäjänkielistä verkkokauppaa.

– Verkkokaupan suhteen Suomessa ollaan unessa. Kauppa pitäisi rakentaa kokonaan uudelleen asiakaslähtöiseksi, muuten käy huonosti, sanoo Halava.

Vain kymmenen vuoden päästä Halava arvioi kehonkorjailumarkkinan olevan Suomessa todella iso juttu. Geenien korjailusta tulee iso bisnes siitäkin. Kun havahdutaan siihen että ihminen elää sata vuotta, alkaa tuntuu huonolta idealta että viimeiset 50 vuotta olisi pelkkää jäähdyttelyä ja kituuttamista.

Verkkokaupan suhteen Suomessa ollaan unessa.

Ilkka Halava

– Viisikymppiseltä kysytään, haluaisitko jatkaa kumparelaskua ja lentopalloa vielä seuraavat neljäkymmentä vuotta. Että jos vaihdettaisiin terästetyt paremmat nivelet ja kestävämmät nivelsiteet. Keho voisi pysyä suorituskykyisenäyhdeksänkymppiseksi ja vähän ylikin, visioi Halava.

Suomella on tässä hyvä sauma. Meillä on korkeaa osaamista urheilufysiologiassa. Mikä olikaan se maa missä esimerkiksi David Beckham kävi korjauttamassa akillesjänteensä?

– Suomi on terveysteknologian alueella tunnettu maa ja maailmalla suomalaiset leikkaavat kirurgit on arvossaan jo nyt. Tämä on maa jossa ilma on pääsääntöisesti puhdasta. Jos ajatellaan leikkauksia ja niistä toipumista niin täällähän on ihan loistava ympäristö, Halava hehkuttaa.

– Tämä on edelleenkin maa jossa japanilaiset turistit eivät voi käsittää sitä että metsät ovat täynnä superfoodia, hän muistuttaa.