1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kun muuri murtui: Lukijat muistavat veljellisen riemun, pelon ja Trabantit

Berliinin muurin murtuminen oli sen kokeneille sykähdyttävä kokemus ja yhden aikakauden päätös. Yle Uutiset kysyi verkossa lukijoiden muistoja 25 vuoden takaa.

Ulkomaat
Berliini
Muurin murtuminen toi Trabantit Saksan liittotasavallan teille. Yle

Saksassa muurin murtumisen aikaan asunut nimimerkki Mummi vm. 45 huomasi ison muutoksen palattuaan lomalta Suomesta syksyllä 1989. Kesällä Unkari oli alkanut päästää maassa lomailleita itäsaksalaisia Itävaltaan, jonka kautta he matkasivat Länsi-Saksaan.

– Itäsaksalaisia turisteja saapui sitä kautta kyynelet silmissä länteen. Olin Suomessa uutiskatveessa ja ihmettelin, mitä Saksassa oikein on tapahtumassa.

Kirjoittaja sanoo aluksi pelänneensä tilanteen muuttuvan väkivaltaiseksi.

– Leipzig ja Berliini kuhisivat Stasia ja Volkspolizeita. Minua rupesi pelottamaan tosissaan, että tulee verilöyly. Muistin Unkarin kansannousun, Prahan kevään ja Berliinin kansannousun 1952.

Oli helpotus, kun näin miten ihmismassa vyöryi ilosta itkien Bornholmer Strasselta länteen.

Nimimerkki Mummi vm. 45

Berliinin muurin murtuminen 9. marraskuuta 1989 oli kirjoittajalle ikimuistoinen tapahtuma.

– Se oli minulle helpotus, kun näin tv:stä, miten ihmismassa sinä yönä ilosta itkien vyöryi Bornholmer Strasselta länteen. Muuri purettiin, loppui kylmä sota. Helpotti!

Idän tulijat saivat riemullisen vastaanoton

Työmatkalla Saksan liittotasavallassa ollut nimimerkki Mauerlos kertoo istuskelleensa lähiravintolassa illallisella uutisen kuullessaan.

– Ravintolassa oli tv, josta alkoi tulla yllättäen suoraa lähetystä DDR:n rajalta. Sekä idän että lännen saksalaiset riemuitsivat maiden välisellä rajalla. Osa DDR:n ihmisistä kiipesi muurin yli ja he saivat lännessä vastaanoton valtavin hurraahuudoin. Toisessa paikassa muuriin hakattiin reikää, jonka kautta väkeä alkoi virrata lännen puolelle. Tunnelma oli uskomaton.

Kirjoittajan mukaan ravintolassa vallitsi hämmentynyt, mutta iloinen tunnelma. Kenelläkään ei sinä iltana ollut kiire kotiin.

– Kaduilla tapahtui myös hauska muutos, kun idän Trabantit tulivat länteen runsain määrin. Oli hupaisaa katsella, kun katujen varsilla oli peräkkäin lännen Mersuja ja Bemareita ja toisaalta idän Trabanteja.

"Alku ja loppu ei ole tässä"

Länsi-Berliinin katukuvassa tapahtuneesta muutoksesta kirjoitti myös nimimerkki "Olinpa hyvinkin".

– Päivä muurin murtumisen jälkeen seisoimme kaverini kanssa metroasemalla seuraten lännen puolelta metroon tunkevia itäberliiniläisiä. Heillä oli sylissään televisioita, levysoittimia, kaiuttimia ja kaikenlaista muutakin hamstrattavaa. Heillä ei tuntunut olevan suurta uskoa siihen, että rajan avautuminen olisi pysyvää – tai sitten he vain pelkäsivät tavaran loppuvan.

Toinen muistelija seurasi historian havinaa perheensä kanssa sohvalta. Tapahtumat etenivät nopeasti ja epäilys valtasi mielen. Kirjoittaja sanoo pelänneensä, että muurin murtuminen voisi johtaisi levottomuuksiin.

– Aistin, että tämä on ehkä elämäni suurin historiallinen tapahtuma, ja että tämän alku ja loppu ei ole tässä. Samalla kun oli hienoa, että muuri murtui, niin oli aivan tavaton pelko, että mitä tästä seuraa.

Riemua ja savuttavia Trabanteja

Muutamalle muullekin muistelijalle ovat jääneet mieleen lännen katukuvaan muurin murtumisen jälkeen ilmestyneet Trabant-autot. DDR:ssä valmistettu Trabant oli itäautoksi luotettava, mutta armottoman hidas.

– Ajoin marraskuussa Saksan läpi Sveitsiin matkallani Portugaliin. Kaduilla ja teillä vallitsi suorastaan karnevaalitunnelma. Idästä tulleet ajoivat savuttavilla Trabanteilla, jotka olivat täynnä tavaraa ja ihmisiä, muistelee Eduprof.

Kirjoittaja on liikuttunut itä- ja länsisaksalaisten välillä tuolloin vallinneesta veljeyden tunteesta.

Sittemmin jouduin toteamaan, että monille Itäpuolen asukkaille länsi näytti kylmät kasvonsa.

Nimimerkki Kokemus

– Länsisaksalaiset toivottivat tulijat tervetulleiksi iloisin jopa riehakkain mielin. Myötätunnon ja auttamishalun ilmapiiri oli uskomaton. Jopa sivusta seuraavalle tuli tunne, että tämä on jonkin suuren uuden aikakauden alku - eikä pelkästään Euroopan kannalta.

Nimimerkki Kokemus muistuttaa, ettei pyyteetön veljeyden tunne kestänyt Saksassa.

– Itse olin tuolloin (muurin murtuessa) länsipuolella opiskelijana ja osallistuin muurin murtumiseen täysin ummikkona. Sittemmin jouduin toteamaan, että monille itäpuolen asukkaille länsi näytti kylmät kasvonsa tulevina vuosina. Ossi on aina Ossi, vaikka mitä tekisit.

Lue seuraavaksi