Televisiolähetysten taajuusalue muuttuu 2017 – peruskanavat näkyvät vanhoillakin laitteilla

Antenneja pitää suunnata ja kanavat on viritettävä uudestaan. Vanha digiboksi kelpaa vuoteen 2026 asti, jollei kaipaa teräväpiirtoa tai maksukanavia.

tekniikka
lapsi katsoo televisiota
Yle

Televisiolähetysten käyttämä taajuusalue on muuttumassa vuoden 2017 alussa.

Pelkästään peruskanavia katsovien ei tarvitse hankkia sen vuoksi uusia laitteita, vaan mahdollinen antennin uudelleensuuntaaminen ja kanavien uudelleenvirittäminen riittää, sanoo Yleisradion Tuotannot-yksikön johtaja Janne Yli-Äyhö. Lisäksi pääkaupunkiseudulla ja Turussa jotkin taloyhtiöt joutuvat hankkimaan uusia antennivahvistimia.

Yli-Äyhön mukaan Liikenne- ja viestintäministeriö on velvoittanut Yleisradion ja kaupalliset pääkanavat jatkamaan nykyisen tekniikan mukaisia digitv-lähetyksiä vuoteen 2026 saakka.

– Jos teräväpiirtoa haluaa, niin sitten ostoksille, Yli-Äyhö sanoo.

Antennitaloudet tarvitsevat teräväpiirtolähetysten seuraamiseen uuden T2-lähetysjärjestelmän kanssa yhteensopivan digiboksin vuodesta 2017 alkaen. Myös maksulliset kanavat ovat siirtymässä uudempaan lähetysjärjestelmään vaiheittain.

Taajuusalueen muutoksessa on kyse siitä, että televisiokäytössä oleva 700 megahertsin taajuusalue siirtyy mobiililaajakaistakäyttöön.

Muutoksesta on tehty Suomessa poliittiset päätökset, ja kansainvälisellä tasolla asiaa käsitellään ensi vuonna Maailman radioviestintäkonferenssissa, kertoo Liikenne- ja viestintäministeriön viestintämarkkinat-yksikön päällikkö Olli-Pekka Rantala. Hänen mukaansa muutoksen läpimeno on "käytännössä varmaa".