1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Sudenpyyntilupa Sotkamoon – viimeisin koiravahinko tiistaina

Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan suden pyyntiin sekä Kainuussa että Pohjois-Karjalassa. Kainuun poikkeuslupa on myönnetty Sotkamon pohjois-osaan, jossa sudet ovat aiheuttaneet toistuvasti koiravahinkoja syksyn aikana.

luonto
Susi seisoo lumessa.
Seppo Nykänen / Yle

Sudet ovat tappaneet tai vahingoittaneet Sotkamossa ainakin kuutta koiraa, ja tapauksista kolme on ollut päätöksessä myönnetyllä poikkeuslupa-alueella. Viimeisin vahinko on todettu tiistaina, jolloin susi raateli suomenajokoiraa. Lisäksi sudet ovat toistuvasti liikkuneet asuttujen talojen pihoissa.

Poikkeuslupa on myönnetty rajatulle alueelle, jossa vahinkoja ja ongelmia on eniten tapahtunut. Lupa on voimassa kolme viikkoa.

Poikkeuslupaan on sisällytetty ehto, jonka mukaan pyynti voidaan aloittaa vasta sitten, kun susi on tullut päätöksen antamisen jälkeen lähemmäksi kuin 100 metriä asuttua rakennusta, tai kun katkeamattomalla jäljityksellä voidaan varmistaa pyynnin kohdistuminen juuri siihen suteen, joka on liikkunut asuinrakennuksen tuntumassa.

Sotkamon lupahakemus on jätetty jo syyskuun lopussa. Lumen puuttuessa lupaa ei ole voitu ratkaista aikaisemmin, vaan vahinkoa aiheuttavan suden yksilöimiseksi on hakijakin nähnyt tarpeelliseksi odottaa lumikelejä.

Maa- ja metsätalousministeriön antamassa asetuksessa on säädetty suurin sallittu saalismäärä. Metsästyskaudella 2014–2015 poronhoitoalueen ulkopuolella saa pyytää kymmenen sutta.

Lue seuraavaksi