1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tulipunainen Tennilä kaipaa kansanrintamaa

Vasemmistoliiton hallituspolitiikkaa aikoinaan tiukasti vastustanut Tennilä ei kaikesta huolimatta olisi viemässä vasemmistopuolueita suoraan oppositioon.

Esko-Juhani Tennilä. Kuva: Yle

Vasemmistoliiton ja jo aiemmin SKDL:n entinen, pitkäaikainen kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä kaipaa Suomeen eduskuntavaalien jälkeen keskustan, SDP:n ja vasemmistoliiton kansanrintamahallitusta.

Tennilä on huolissaan vasemmistopuolueiden tilanteesta.

– Kyllä minä odottaisin vähän rämäkämpää esille tuloa. Kummallisen hiljaista on nyt vasemmalla molemmilla puolueilla. Ei ole oikein sellaista isoa linjanvetoa, Tennilä arvostelee vasemmistoliiton ja SDP:n nykymenoa.

Tennilän mukaan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vetää nyt puoleensa kaiken huomion ja on nousemassa seuraavaksi pääministeriksi.

– Kyllä vasemmisto on katveessa, Tennilä harmittelee.

Vasemmistoliiton hallituspolitiikkaa aikoinaan tiukasti vastustanut Tennilä ei olisi viemässä vasemmistopuolueita kuitenkaan suoraan oppositioon.

– No se on mahdollista yrittää myöskin kansanrintamaa Suomeen. Se on ollut tietenkin meikäläisen perusajattelua aina. Sillähän tämä Suomi aikoinaan nostettiin silloin  60-luvun alusta lähtien Se olisi viisain pohja, Tennilä linjaa.

Jäämeri kutsuu päättäjiä

Lappilainen Tennilä patistaa Suomen päättäjiä tarttumaan arktisten alueiden tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Keskiviikkona julkaistussa Jäämeri kutsuu -kirjassaan Tennilä kertoo matkoistaan Murmanskiin ja Jäämeren rannoille.

Tennilän kirjan yllättäviä sankareita ovat SDP:n entiset puheenjohtajat Paavo Lipponen ja Eero Heinäluoma.

Tennilä odottaa, että Elinkeinoelämän keskusliiton tilauksesta Suomen arktista politiikkaa ja yritysten roolia sekä mahdollisuuksia selvittävä Lipponen saa asioihin vauhtia.

Eduskunnan puhemiehenä toimivaa Heinäluomaa Tennilä kiittelee siitä, että tämä on esittänyt seuraavaan hallitukseen arktista ministeriä.

Tennilän uuden kirjan julkistamistilaisuudessa oli paikalla Helsingin Hietalahden telakan veteraaneja.

Poliitikkotovereista tilaisuudessa näkyivät vasen ryhmän kansanedustaja Jyrki Yrttiaho ja vasemmistoliiton entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen.

– En ole ehdolla seuraavissa eduskuntavaaleissa, Tennilä kuittasi kyselyt paluusta valtakunnan politiikkaan.