1. yle.fi
  2. Uutiset

Google-tiilet muistoksi muurarisuvulle – laastiin kätkettyä esinettä ei löytynyt

Vainosen suku oli mukana muuraamassa vuonna 1954 Summan tehtaan piippua, jonka uusi isäntä Google purki vastikään. Purkutyömaalta liikeni satakunta tiiltä suvulle jaettavaksi.

Kotimaan uutiset
Raila Vainonen ja Rauno Pousi esittelevät Summan tehtaan entisen piipun tiiliä. Satakunta tiiltä on tarkoitus jakaa sukulaisten kesken
Raila Vainonen ja Rauno Pousi esittelevät Summan tehtaan entisen piipun tiiliä. Satakunta tiiltä on tarkoitus jakaa sukulaisten kesken.Valtteri Kykkänen / Yle

Haminalainen Raila Vainonen ihastelee kotipihallaan seisovaa tiilikasaa. Kyse ei ole mistä tahansa tiilistä, vaan ne ovat peräisin Summan entisen tehtaan piipusta, joka purettiin vähän aikaa sitten. Vainosen isä, muurarimestari Jussi Vainonen oli keskeisesti mukana piipun muurauksessa. Mukana olivat myös Jussi Vainosen veljet Veikko ja Veli. Vainosen suku oli mukana muuraamassa lukuisia tehtaiden piippuja eri puolilla Suomea.

Entisen paperitehtaan ostanut hakukoneyhtiö Google päätti purkaa 136-metrisen piipun, koska käyttämättömänä siitä oli tullut turvallisuusriski. Kylmyys haurastutti tiiliä, ja piipusta oli alkanut irrota palasia.

Kun purkutyö oli saatu päätökseen, sai Raila Vainonen yhteyden Googleen kehittämisyhtiö Cursorin kautta. Hän tiedusteli mahdollisuutta saada purettuja tiiliä itselleen ja muille sukulaisille muistoksi. Pari päivää sitten Vainonen ja sukulaismies Rauno Pousi kurvasivat peräkärryn kanssa tehtaan portille ja poistuivat mukanaan satakunta tiiltä. Myös Rauno Pousin isä oli aikanaan mukana piippua muuraamassa.

– Suku on niin laaja, että tästä jää varmaan muutama perhettä kohden. Itse laitan sisällä paraatipaikalle ainakin yhden ehjän tiilen. Se tuo muistoja mieleen, kun oma isä on saattanut muurata juuri sen, kertoo Rauno Pousi.

Purkutyömaalta lahjoitetut tiilet ovat Summan tehtaan piipun yläpäästä
Purkutyömaalta lahjoitetut tiilet ovat Summan tehtaan piipun yläpäästä.Valtteri Kykkänen / Yle

Raila Vainonen muistelee, että hänen isänsä olisi jättänyt laastin sekaan jonkin esineen muistoksi jälkipolville. Ainakaan toistaiseksi tuota esinettä ei ole kuitenkaan löydetty. Syynä on todennäkoisesti se, että lahjoitetut tiilet ovat piipun yläpäästä. Esine on todennäköisesti kätketty alemmas.

– Isä siitä joskus puhui, enkä usko hänen puhuneen palturia. Hän jopa sanoi mikä esine se oli, mutta en muista tarkkaan. Todennäköisesti se oli kynä.

Piipputyömaalta yli jääneistä tiilistä rakennettiin Raila Vainosen kotitalo Uuteen-Summaan, jossa hän asuu edelleen. Omat tiilensä Vainonen aikoo laittaa olohuoneeseen, eräänlaiseksi amuletiksi. Hän työskentelee keramiikan parissa edelleen aktiivisesti, ja kuvailee Summassa käytettyjä tiiliä erityisen laadukkaiksi.

– Saven laatu ei saa olla kalkkipitoinen, vaan se toimii kuivatuksessa ja poltossa hyvin. Väriltään se on ollut ruskeanharmaa tai vihertävänharmaa, mutta ei sinistä. Tuloksena on todella vahva tiili, sanoo Vainonen.

Lue seuraavaksi