Missä ovat parkkipentit? Pysäköinninvalvonta naisten käsissä

Parkkipirkkoja näkee usein työn touhussa, mutta parkkialueella pyöriviä autoja tarkastavia miehiä näkee harvoin. Pysäköinninvalvonta ei houkuta miehiä alalle. Syynä saattaa olla alhainen palkka.

liikenne
Yksityinen pysäköintivalvoja kirjoittaa sakkolappua.
YLE / Veli-Pekka Hämäläinen

Pysäköinnintarkastajina toimii vain harvoin miehiä. Nykyisin isoimpien kaupunkien pysäköinninvalvonnassa työskentelee muutamia miespuolisia tarkastajia, mutta pienissä kaupungeissa se on vielä harvinaista. Esimerkiksi Porissa kaikki kaupungin pysäköinnintarkastajat ovat naisia.

– Meillä ei ole edes sosiaalitiloja miehille, kun on joskus laskettu, että kaikki ovat naisia. Kesätöissä meillä on ollut yksi poika, Liisa Piilo Porin pysäköinninvalvonnasta kertoo.

Toimistonhoitaja Piilo arvioi vuosikymmenten kokemuksella, että alan kehno keskipalkka karkottaa mieshakijat. Porissa pysäköinnintarkastaja saa keskimäärin 1900 euron kuukausipalkkaa.

Naisille saattaa olla luonnostaan myös enemmän ammatin vaatimaa tarkkuutta. Kokenut valvontavastaava kumoaa vanhan vitsin: "Miten nainen voi sakottaa, kun se ei osaa edes pysäköidä?"

– Naiset ovat tarkkoja pysäköinnintarkastajia ja ne, jotka pysäköivät väärin ovat usein miehiä, Liisa Piilo sanoo.