Tutkija uskoo Yhdysvaltain vaalituloksen edistävän vapaakauppasopimuksen syntymistä

Salonius-Pasternak kirjoittaa myös, ettei republikaanien voitto kongressivaaleissa todennäköisesti vaikuta kielteisesti Yhdysvaltojen rooliin ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Kotimaa
Salonius-Pasternak
Salonius-PasternakLehtikuva / Vesa Moilanen

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan Yhdysvaltain republikaanien kongessivaalivoitto saattaa parantaa mahdollisuuksia, että Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen neuvottelema sopimus vapaakaupasta eli Transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta (TTIP) toteutuu.

Salonius-Pasternak kirjoittaa asiasta kolumnissaan (siirryt toiseen palveluun) Ulkopoliittisen instituutin nettisivuilla.

Salonius-Pasternak uskoo, että nyt on aiempaa todennäköisempää, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle myönnetään valtuus edistää vapaakauppasopimusta entistä suorempaan – käytännössä äänestää sopimuksen puolesta tai sitä vastaan. Siksi hänen mukaansa on entistä todennäköisempää, että sopimus todella syntyy.

USA jatkaa päästöjen leikkaamista itsekseen?

Salonius-Pasternak nostaa esiin myös ilmastoasiat. Hän kirjoittaa, että kongressin välivaalien tulokset eivät ole vaikuttaneet kielteisesti siihen, millainen rooli Yhdysvalloilla voisi olla ponnisteluissa maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen lieventämiseksi.

Hän pitää todennäköisenä, ettei republikaanienemmistöinen kongressi tule hyväksymään nyt neuvoteltavia kansainvälisiä ilmastosopimuksia. Tämä ei kuitenkaan ole olennaista, sillä Yhdysvallat ei olisi niitä allekirjoittanut muutenkaan. Sen sijaan presidentti Obama on jo nyt käyttänyt valtaansa maan päästöjen hillitsemiseen, eikä ole syytä olettaa, että hän muuttaisi linjaansa tässä, Salonius-Pasternak huomauttaa.

Uusi tilanne voi jopa lisätä todennäköisyyttä, että Obama ajaa jatkossa huomattavasti dramaattisempia toimenpiteitä. Tilanteeseen kuitenkin vaikuttaa se, miten maan sisäinen poliittinen dynamiikka kehittyy, Salonius-Pasternak kirjoittaa.

Republikaanit voittivat viime yönä Yhdysvaltojen kongressivaalit ja saivat kongressissa enemmistön niin senaattiin kuin edustajainhuoneeseen. Salonius-Pasternakin mielestä on vielä epäselvää, millainen käytännön vaikutus republikaanien vaalivoitolla on.