Obama: Olen valmis rakentavaan yhteistyöhön republikaanijohtoisen kongressin kanssa

Republikaanit saivat kongressivaaleissa enemmistön sekä senaatissa että edustajainhuoneessa.

Ulkomaat
Barack Obama
Yhdysvaltain presidentti Barack Obamaa pidetään karismaattisena puhujana. Karismaattiseksi koetut poliitikot osaavat vaihdella puheensa nopeutta, äänen tasoa ja muita ominaisuuksia yleisön vakuuttamiseksi.Epa / Katherine Taylor

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vakuuttaa olevansa valmis rakentavaan yhteistyöhön uuden republikaanijohtoisen kongressin kanssa, vaikkei voikaan hyväksyä kaikkia eteensä tulevia uusia lakeja. Samalla hän aikoo edistää itselleen tärkeitä asioita, vaikkei uusi kongressi niitä hyväksyisikään.

Myös senaatin uudeksi enemmistöjohtajaksi nouseva republikaanisenaattori Mitch McConnell on lupaillut yhteistyötä demokraattipresidentti Obaman kanssa.

Republikaanit saivat tiistain kongressivaaleissa enemmistön molemmissa kamareissa, eli sekä senaatissa että edustajainhuoneessa.

– Amerikkalaiset lähettivät viestin. He odottavat meidän työskentelevän yhtä paljon kuin he itse työskentelevät, Obama kommentoi vaalien tulosta.

– On asioita, jotka on hoidettava. Asioita, jotka eivät voi odottaa kahta vuotta tai neljää vuotta. Uskon, että olemme enemmän kuin punaiset osavaltiot (republikaaneja kannattavat) ja siniset osavaltiot (demokraatteja kannattavat).

Republikaanien menestyksen on arvioitu johtuneen suurelta osin äänestäjien pettymyksestä presidentti Obamaan.

– Äänestäjät ovat oikeassa odottaessaan minulta enemmän, Obama myönsi keskiviikkoiltana Suomen aikaa järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Obaman mukaan työ uusiutuneen kongressin kanssa alkaa uuden valtuutuksen hakemisella sotilaallisiin toimiin äärijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa.