1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Tutkimus: Bulgariassa media altis itsesensuurille

Tutkimuksessa haastateltiin sataa bulgarialaistoimittajaa. Heistä lähes puolet koki, että valtaapitävät ovat vaikuttaneet heidän tuotoksiinsa.

media

Bulgariassa media on altis poliittiselle painostukselle ja harjoittaa itsesensuuria siinä määrin, että jotkut uutisaiheet koetaan kielletyiksi. Asia ilmenee tänään keskiviikkona julkaistusta tutkimuksesta, uutistoimisto AFP kertoo.

Tutkimuksessa oli mukana sata bulgarialaistoimittajaa. Heistä 46 prosenttia arvioi, että vallassa olevat ovat vaikuttaneet heidän tuotoksiinsa.

– Riippumaton journalismi on ennemminkin poikkeus, tutkimuksen toteuttaneen Konrad Adenauer Stiftung -säätiön Bulgarian-toimiston johtaja Marco Arndt sanoo AFP:n mukaan.

– Media havaitsee vahvasti tekevänsä epävirallista sensuuria, säätiön kaakkoiseurooppalaista mediahanketta johtava Christian Spahr toteaa.

Media-alan taloudellinen tilanne on tutkimuksen mukaan osaltaan syyllinen tilanteeseen. Syynä pidetään myös sitä, ettei maassa ole yhteisymmärrystä median tehtävistä demokratiassa.

Suurin osa bulgarialaisviestimistä tuottaa tappiota, mikä altistaa ne manipuloinnille, tutkimus osoittaa.

– Osa omistajista myönsi, että heidän mediansa on toiminut vaikutuksen välineenä, tutkimusta tehnyt Krum Blagov sanoo.

Korruptio on vaikuttanut yhtä lailla niin toimittajiin, päätoimittajiin kuin omistajiin, hän kertoo. Yksi haastatelluista omistajista sanoi tutkijoille saaneensa 2,6 miljoonan euron korvauksen siitä, että hän muuttaa mediansa uutisointia poliittiselle puolueelle suosiolliseksi.

Kolmannes haastateltavista sanoi, että toimittajia on määrätty uutisoimaan tietyistä tapahtumista tai aiheista ja mainitsemaan tiettyjä poliitikkoja jutuissaan.

Toinen vallitseva käytäntö on piilomainonta eli se, ettei tuotteiden mainitsemista jutuissa ilmaista selvästi mainoksiksi.

AFP:n mukaan Bulgarian tulos tiedotusvälineiden vapautta mittaavassa indeksissä on huonontunut tasaisesti. Vuonna 2006 maan sijoitus oli Toimittajat ilman rajoja -järjestön vertailussa 35:s. Tänä vuonna Bulgaria sijoittui sadanneksi, AFP kertoo.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi