1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: Syyrian jäljellä olevien kemiallisten aseiden laitosten tuhoaminen alkaa pian

Purkutyöt alkavat myöhemmin marraskuussa, YK-lähettiläät arvioivat. He kertoivat asiasta keskiviikkona. Tuotantolaitoksia kerrotaan olevan 12.

Ulkomaat

Syyriassa tusinan jäljellä olevan kemiallisten aseiden tuotantolaitoksen purkamisen on määrä alkaa myöhemmin marraskuun aikana, Australian YK-lähettiläs Gary Quinlan sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hallituksen ilmoitusten vahvistamista jatketaan samalla, hän toteaa.

– Lentokonehalleja, jotka on tuhottava, on seitsemän ja maanalaisia käytäviä viisi.

– Tuhoaminen alkaa aikataulun mukaan myöhemmin tässä kuussa ja saatetaan todennäköisesti loppuun… Suunnilleen kesällä ensi vuonna, Quinlan sanoi eilen keskiviikkona.

Myös Syyrian YK-lähettiläs Bashar Ja'afari arvioi, että 12 tuotantolaitoksen tuhoaminen alkaa "tämän kuun kuluessa, jopa tällä viikolla".

– Ne ovat tyhjiä. Tyhjiä tuotantolaitoksia, autioita tunneleita. Kyse on teknisistä asioista. Ne liittyvät niin sanottuun Syyrian kemialliseen ohjelmaan.

– Maani ja sen hallinto sitoutuvat täysin jatkamaan yhteistyötä (Kemiallisten aseiden kieltojärjestön) OPCW:n kanssa, jotta jäljellä olevat tekniset asiat saadaan ratkaistua. Syyriassa ei ole enää kemiallisten aseiden ohjelmaa, Ja'afari sanoo.

Syyrian hallitus on kiistänyt kemiallisten aseiden käytön.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi