1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Junaturma on järkyttänyt Kajaanissa – hiljaisia hetkiä ja keskusteluapua

Kajaanissa keskiviikkoiltapäivänä kevyen liikenteen tasoristeyksessä junan alle jääneen 17-vuotiaan opiskelijan oppilaitoksissa järjestetään tänään mahdollisuus puhua tapahtuneesta. Sekä Kainuun ammattiopistossa ja Kajaanin lukiossa kriisivarautuminen aloitettiin jo keskiviikkona.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Kainuun ammattiopiston liiketalouden alan 170 opiskelijaa viettävät torstaina opiskelupäivän alkajaisiksi hiljaisen hetken. Junaturmassa menehtyneen 17-vuotiaan naisopiskelijan ryhmässä oppitunti alkaa aamupäivällä.

– Menemme kuraattorin kanssa kertomaan virallisesti tiedon ryhmälle, ja annamme kaiken tuen mitä koulun puolelta on tarjottavissa. Sytytämme kynttilän menehtyneen paikalle, ja keskustelemme. Liiketalouden alan opiskelijoilla ei nyt ole työssäoppimisjaksoa, joten kaikki ovat koulussa ja apu on heidän tavoitettavissaan, kertoo koulutuspäällikkö Urpo Kovalainen.

Kovalainen kertoo, että oppilaitoksessa on kriisitoimintamalli, jonka mukaan mukaan toimitaan. Valmistautuminen torstaihin aloitettiin jo keskiviikkona, samoin kuin Kajaanin lukiossa.

– Annoimme ensiohjeistuksen opettajille jo eilen, ja tänä aamuna olimme kuraattorin kanssa vielä ohjeistamassa, että tunneilla annetaan tilaa ja aikaa keskustelulle, jos opiskelijat sitä tarvitsevat. Opiskeluhuoltoryhmä on lukiolla tavoitettavissa torstaina, perjantaina ja ensi viikollakin, ja opiskeluterveydenhuolto on opiskelijoiden käytössä, kertoo lukion apulaisrehtori Liisa Lehtinen.

– Meidän mahdollisuutemme auttaa nuoria on keskustelu, ja olla aikuinen nuoren rinnalla. Jokainen reagoi niin yksilöllisesti – toinen tarvitsee apua heti, toisella avuntarve voi tulla ensi viikolla. Opiskeluhuoltoryhmä on tarvittaessa tukena myös henkilökunnalle.

Asia koskettaa voimakkaasti myös yläkoululaisia, ja siksi on tärkeää, että nuorisotyö tarjoaa paikan, jossa voi puhua tai olla hiljaa.

Tarja Vehkaoja

Nuorille tukea myös nuorisotyöntekijöiltä

Kajaanin seurakunannan erityisnuorisotyönohjaaja Tarja Vehkaoja kertoo, että nuoria on kohdattu jo keskiviikkoiltana avustajakoulutuksessa.

– Samoin olimme läsnä Facebookissa asiasta keskustelemassa. Viikonlopun Saapas-kahviloissa sekä perjantai- että lauantai-iltana olemme erityisen herkällä korvalla. On tärkeää, että nuorilla on nyt useita turvallisia paikkoja olla kaikenlaisten tunteiden kanssa, ja että ympärillä on kuulevia korvia.

– Myös vertaistuki on nuorille tärkeää. Asia koskettaa voimakkaasti myös yläkoululaisia, ja siksi on tärkeää, että nuorisotyö tarjoaa paikan, jossa voi puhua tai olla hiljaa – käsitellä asiaa kuten haluaa, Tarja Vehkaoja kertoo.

Oppilaitospappi Ulla Mitrunen-Nyyssönen oli keskiviikkoiltana Kainuun ammattiopiston asuntolassa yhteistyössä asuntolan ohjaajan kanssa tarjoamassa keskusteluapua ja tukea nuorille. Kajaanin kaupungin nuorisotalo Wespalla järjestetään hiljainen hetki perjantaina kello 19, ja Kajaanin pääkirkossa hiljainen hetki järjestetään lauantaina kello 18.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Onnettomuuspaikalle, Kainuun ammattiopiston ja Kajaanin lukion välillä sijaitsevaan kevyen liikenteen tasoristeykseen on sytytetty kynttilöitä. Keskiviikkoiltana nuoria saapui paikalle vielä kello 22 aikoihin.