Suonenjoen pellettitehtaan koneet myytiin Vietnamiin

Suonenjoen aikoinaan alasajetun pellettitehtaan koneet on myyty Vietnamiin. Tyhjilleen jääneistä tehdastiloista käydään parhaillaan neuvotteluita ostoehdokkaiden kanssa.

talous
L&T Biowatti
YLE

Suonenjoen pellettitehtaan koneet on myyty Vietnamiin. Kauppahintaa yhtiö ei kerro yrityssalaisuuteen vedoten. Bioenergiayhtiö L&T Biowatin piti aloittaa pellettituotanto Suonenjoella vuonna 2008, mutta tehdasta ei koskaan voitu ottaa käyttöön huonon markkinatilanteen vuoksi.

Yhtiö laittoi tehtaan tilat ja koneet myyntiin jo neljä vuotta sitten. L&T Biowatin logistiikkapäällikkö Tomi Bremer kertoo, että koneiden ostosta kiinnostuneiden kanssa on käyty useita neuvotteluita ja vuosien varrella on ollut monia hankkeita, joista vasta tämä saatettiin loppuun saakka.

– Silloin aikoinaan Vapo ajoi alas monia pellettitehtaita, meidän ei ollut ainoa eikä edes suurin. Moni sai huomata markkinoiden ahtauden ja kannattamattomuuden. Nythän on tullut erisuuntaisiakin uutisia, kun Vapo käynnisti uudestaan pellettitehtaan Ilomantsissa, Bremer toteaa.

Suomalaisten asennusapua tarvitaan

Koneet osti Bremerin mukaan vietnamilainen yritys, joka käyttää suomalaisia osaajia laitteiden asennuksessa. Tehtaan rakennus on vielä kesken Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa. Sama taho osti myös Bremerin mukaan myös Vöyrin puupellettitehtaan laitteet.

Laitteiden kontitus laivamatkaa valmistuu pian. Laivamatkassa kestää useita viikkoja.

– Ne laitteet, joita ehdittiin asentaa, on purettu. Kyse on lähes täydellisestä pellettituotantolinjasta, automaatiota emme ehtineet silloin ostamaan. Olemme huoltaneet koneita, joten ne ovat hyvässä kunnossa, Bremer kertoo.

Tehdastiloista käydään neuvotteluita

Aikoinaan Biowatin emoyhtiö Lassila & Tikanoja joutui kirjaamaan pellettiliiketoiminnan alasajosta 2,9 miljoonan euron menetykset. Nyt kun tehdas on tyhjillään, myös se aiotaan myydä, koska Biowatti ei suunnittele tehtaaseen toimintaa.

Teollisuuskiinteistö on hieman alle 4 000 neliön suuruinen ja se jäi aikoinaan keskeneräiseksi. Esimerkiksi väliseiniä puuttuu ja varsinaisia sähkötöitä ei ole tehty.

– Suomalaisten tahojen kanssa on käyty neuvotteluita. Hienon hallin saa järkihinnalla niin, että on vain ajan kysymys, milloin se saadaan myytyä, Bremer sanoo.

Suonenjoen tehtaan koneiden myynnistä kertoi ensimmäisenä Sisä-Savo.