1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. graffitit

Pohjois-Karjalan taidepalkinnot monitoimimiehelle ja graffitiryijyjen tekijälle

Pohjois-Karjalan taidetoimikunta on palkinnut elokuvaohjaaja Markku Pölösen ja tekstiilitaiteilija Niina Katinka Mantsisen. Molemmat saivat 2 500 euron suuruisen palkinnon.

Kuva: Mari Nupponen / Yle

Pohjois-Karjalan taidetoimikunta on palkinnut taiteen monitoimimiehen Markku Pölösen elokuvaohjaajana sekä monipuolisena taiteen tekijänä maakunnassa. Taidetoimikunta perusteli valintaansa näin:

Markku Pölönen ei kaihda ottaa riskejä ja etsiä uutta. Pölösen kahdeksan pitkää elokuvaa ovat muodostaneet hänestä kuvan nostalgisen maaseudun ja pohjoiskarjalaisen elämänmuodon kuvaajana.

Kontiolahtelainen Pölönen on elokuvaohjauksen lisäksi myös käsikirjoittaja ja näytelmäkirjailija. Hän on ohjannut myös teatteria ja oopperaa. Pölönen on palkittu kolme kertaa parhaan ohjauksen Jussi-patsaalla. Hänen ohjamaamansa Taikahuilu-ooppera tulee ensi-iltaan Joensuussa marraskuussa. Pölönen on ohjauksen lisäksi tehnyt oopperan lavastuksen ja puvustuksen.

Graffitiryijyjen tekijä toinen palkittu

Toinen palkittu on tekstiilitaiteilija Niina Katinka Mantsinen. Hänet palkittiin omintakeisesta perinteisen tekotavan ja modernin sisällön yhdistävästä tekstiilitaiteesta.

Mantsisen tuotannossa käsin tuftatut ryijyt kohtaavat urbaanin kaupunkikulttuurin ja sen ehkä tunnetuimman taidemuodon, graffitin. Mantsisen teokset rikkovat sekä tekstiilitaiteen että graffitin perinteitä ja hän tekee niiden toteutuksessa yhteistyötä tunnettujen graffitimaalareiden kanssa.

Ensi vuonna Mantsisen töitä esitellään eripuolilla Isoa-Britanniaa. Joensuun seudulla hänen kädenjälkeään on nähtävillä niin sähkökaapeissa, alikulkutunneleissa kuin julkisissa rakennuksissa, Pohjois-Karjalan taidetoimikunta kirjoittaa tiedotteessaan.