1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Finlandia Junior -palkinnosta kilpailee kuusi teosta

Parhaan suomalaisen lasten- tai nuortenkirjan palkinnosta kilpailee loppusuoralla kuusi teosta. Ehdokasteoksissa käsitellään erilaisuutta, ystävyyttä, kiusaamista, yksinäisyyttä ja tyttöjen todellisuutta. Suomen Kirjasäätiön 30 000 euron arvoinen palkinto myönnetään 20. marraskuuta.

kulttuuri
Finlandia Junior -palkinnosta kilpailevat ehdokkaat.
Finlandia Junior -palkinnosta kilpailevat ehdokkaat.Yle

Tämän vuoden parhaan suomalaisen lasten- tai nuortenkirjan tunnustusta tavoittelee loppusuoralla kuusi teosta. Palkintoa havitelleita teoksia lukenut ja arvioinut lautakunta on julkistanut ehdokkaansa.

Kolmihenkisessä valintaraadissa olivat taidekasvatuksen professori Helena Sederholm, libristi Riikka Kähkönen ja toimittaja Anne Moilanen. Raati kiitteli saaneensa lukea korkeatasoista fiktiota, tietokirjallisuutta ja runoja.

"Nuortenkirjoissa ammennetaan antiikin myyteistä, eri kulttuurien eepoksista ja klassikoista. Jos suomalaiset ovat lukijakansaa, niin on täällä kyllä monta loistavaa tarinankertojaakin", lautakunnan puheenjohtaja Sederholm kiitteli ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa.

"Olimme iloisesti yllättyneitä, että yhteiskuntatieteissä, filosofiassa ja taiteentutkimuksessa ajankohtainen posthumanismi näkyy monin tavoin erityisesti nuortenkirjoissa, joissa seikkailevat monenlaiset ihmisten ja eläinten sekä myyttisten hahmojen sekaoliot ja joissa käsitellään myös ihmisten ja muun elollisen ja elottoman rinnakkaiseloa", Sederholm kuvasi.

Raati kehui myös teosten visuaalista kieltä.

"Joku tarina eteni rakenteeltaan kuin peli, toinen kirja ammensi elokuvallisuudesta. Meitä miellytti teksteistä ja kuvista välittyvä rentous, vaikka monena hetkenä tukka nousi pystyyn hurjien ja synkkienkin tarinoiden kurimuksessa", Sederholm luonnehti.

Lopullisen palkinnonsaajan valitsee ohjaaja, käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa. Voittaja julkistetaan 20. marraskuuta.

Näin raati luonnehti palkintoehdokkaita:

Saku Heinänen: Zaida ja lumienkeli (Tammi)

"Arjessa on mahdollista myös mystinen ja maaginen. Zaidan tarinassa on monta teemaa, mutta ne on kiedottu kokonaisuudeksi niin, että kertomus hengittää. Tekijän luoma kuvitus on tunnelmallinen ja tekee oikeutta kaupunkielämän kuvaukselle. Kirja on juuri sopivasti pikkuisen jännittävä nuorelle lukijalle."

Iiro Küttner, kuvitus Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita. Puuseppä (Books North)

”Satu taiteen tekemisestä, intohimosta, omistautumisesta ja ymmärtämisen vaikeudesta. [...] Kauniin kuoren kätkössä on tarina, jonka ajattomuus ulottuu syvälle perinteisen satumaailman juuriin.”

*Jyri Paretskoi: Shell's Angles ja Kalajoen hiekat (Karisto) *

"Hulvattoman hauska teinielämän kuvaus, kun ei olla enää lapsia eikä vielä aikuisiakaan, mutta tehdään ratkaisuja, jotka vaikuttavat loppuelämään. [...] Shell's Angles on 'road book', jossa päästellään pitkin kotimaista maaseutua lukijan naurun saattelemana. Teksti kulkee kuin viritetty mopo."

Ulf Stark, kuvitus Linda Bondestam: Min egen lilla liten / Oma pieni pikkuruinen (Schildts & Söderströms ja Teos)

"Erilaisten kohtaaminen, olemisen hetkellisyys ja luopuminen vetoavat sekä lapsiin että aikuisiin. Kirjan hellyttävä kuvitus vuoropuhelee tekstin rauhallisen rytmin kanssa."

*Mila Teräs, kuvitus Karoliina Pertamo: Olga Orava ja metsän salaisuus (Lasten Keskus) *

"Kaunis kuvitus hehkuu tekstin sävyissä. Ilmeikkäissä otuksissa pulppuaa elämänilo. Reilulla viivalla ja voimakkailla väreillä on saatu aikaan iloinen kirja, jota pienet lapset tykkäävät myös katsella itse ilman lukijaa."

Maria Turtschaninoff: Maresi. Krönikor från räda klostret /Maresi. Punaisen luostarin kronikoita (Schildts & Söderströms ja Tammi)

"Taidokkaasti tarinoitu moniin aisteihin vetoava ja dramaattinen kertomus matriarkaalisesta yhteisöstä, tyttöjen turvapaikasta, jonne on paettu vanhoillisten uskomusten jäykkää ja uhkaavaa maailmankuvaa. [...] Tieto ja opiskelu antavat päähenkilölle voimaa ryhtyä muuttamaan maailmaa. Sama tahto tarttuu lukijaankin."

Lue seuraavaksi