Elinkeinoministeri Talvivaarasta: Valtio ottaa tilanteen heti haltuun

Konkurssihakemukseen on voitu varautua, kuvailee elinkeinoministeri Jan Vapaavuori. Valtio varautuu heti 50 miljoonan euron kuluihin.

politiikka
Jan Vapaavuori.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.Yle

Suomen valtio on varautunut kaikkiin vaihtoehtoihin Talvivaaran kaivoksen suhteen, kuvailee elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.). Yksi näistä vaihtoehdoista on hänen mukaansa konkurssi. Tänään on perustettu työ- ja elinkeinoministeriön Talvivaara-toimisto. Siinä työskentelee kahdeksan ihmistä, osa oman toimensa ohessa.

– Talvivaaran konkurssihakemus ei tullut yllätyksenä, siihen on voitu varautua, ministeri kuvaili.

Hän toivoo, että kaivokselle löytyy uusi omistaja, mielellään teollinen toimija, joka olisi valmis kantamaan myös ympäristövastuun.

Kaivoksen toimintaan liittyy merkittäviä ympäristöriskejä, joten sen toimintaa ei voi vain lopettaa, vaikka yhtiö menisi konkurssiin. Valtio varautuu heti 50 miljoonan euron kuluihin. Summalla on tarkoitus vakauttaa kaivoksen toimintaa ympäristön kannalta.

– Toimintaa tulee jatkaa. Valtio ottaa tilanteen heti haltuun, tämä on keskeisin viesti, jonka haluan todeta, Vapaavuori sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa valtio pyrkii lievittämään tilanteen seurauksia Kainuussa kaikin keinoin. Valtaosa, 90 prosenttia, Talvivaaran työntekijöistä on konkurssiin hakeutuvan tytäryhtiö Talvivaara Sotkamon palveluksessa. Vapaavuoren mukaan irtisanottavia olisi jopa 700.

– Äkillisen rakennemuutoksen kriteeristö varmasti täyttyy, Vapaavuori viittasi mahdolliseen apuun, jota valtio voi alueelle antaa.

Emoyhtiö Talvivaaran kaivosyhtiö jatkaa yrityssaneerauksessa.