Kylpyamme kattilassa – Vantaan jätevoimalan polttoprosessi takkuaa

Kaikille kansalaisille jätteiden lajittelun idea ei ole mennyt täysin jakeluun. Poltettavan sekajätteen sekaan on päätynyt muun muassa polkupyöriä, autonosia ja kylpyamme. Pahimmassa tapauksessa polttoprosessi pysähtyy kokonaan esineiden takia.

Kotimaa
Westenergyn jätteenpolttolaitoksen arina.
Anna Wikman / Yle

Vantaan upouuden jätevoimalan kattiloissa roihuaa tuhatasteinen pätsi. Lämpötila on riittävä kaiken sekajätteen polttamiseen.

Sekajätteeseen eivät kuitenkaan kuulu suuret metalliset esineet, kuten metalliset kylpyammeet.

– Semmoinenkin on arinalta tullut. En tiedä miten on mahdollista, että se on ollut sekajätteen seassa, toteaa Vantaan energian jätevoimalan käynnissäpitoinsinööri Tuomas Salmi.

Muita jätevoimalan kattilaan kuulumattomia esineitä ovat olleet polkupyörät ja autonosat, kuten jarrulevyt, sylinterit ja jouset. Niitä ilmaantuu jätevoimalan arinalle kuitenkin useita kertoja viikossa.

Pahimmassa tapauksessa jätevoimala seisahtuu

Isommat kappaleet hidastavat laitoksen polttoprosessia, sillä niiden palaminen kestää kauemmin. Metalli ei kuitenkaan kattiloissa pala. Suuremmat kappaleet tukkiutuvat kattilan luukkuun ja niitä on pilkottu Vantaan jätevoimalassa syksyn aikana useaan otteeseen.

– Kylpyamme kun on jonkun akselin ympärille kietoutunut, niin joudutaan polttopillejä hakemaan, että saadaan luukusta ulos, Salmi kertoo.

Paloitteluoperaatiot pysäyttävät linjan tunneiksi. Mikäli suuri metalliesine tukkii samaan aikaan molemmat jätevoimalan linjoista, koko voimala seisahtuu.

– Täytyy koputtaa puuta, ettei molemmissa kattiloissa ole samaa ongelmaa samaan aikaan, Salmi toteaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoittaisi laitoksen lämmöntuotannon keskeytystä. Kuvaillussa tilanteessa lämpöä tuotettaisiin korvaavasti kaasulla.

HSY tehostaa jätevalvontaa

Ongelmaa pyritään ratkaisemaan valvomalla jätelajittelua entistä tarkemmin.

Esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ei tällä hetkellä uskalla ajaa sekajätettä Kivikon sorttiasemalta suoraan jätevoimalaan. Kuormat tekevät ylimääräisen pysähdyksen Ämmässuolla, jotta sekajätteeseen kuulumaton metalli saadaan pois kyydistä.

– Kyllä siitä useampi euro per tonni tulee lisäkustannuksia. Olisi parempi jos kaikki jäte olisi hyvin lajiteltu jo tänne tullessa, silloin se voitaisiin ajaa suoraan voimalaan, sanoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

Mäntysen mukaan "krouvimpaa" jätettä tulee nimenomaan sorttiasemilta, ei niinkään suoraan kotitalouksista.

– Kontteja menee Ämmässuon kautta voimalaan noin 20 lavallista päivässä. Siitä Ämmässuolle jää ehkä yksi lava sitä poistettavaa (metallia).

Vantaan jätevoimalan käynnissäpitoinsinööri Tuomas Salmella on koko ongelmaan hyvin yksinkertainen ratkaisu:

– Muistakaa kierrättää.