1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onnettomuustutkijat: Hawk-turman syy arviointivirhe

Keski-Pohjanmaalla vuosi sitten sattuneen Hawk-onnettomuuden syyksi on varmistunut lentäjän inhimillinen arviointivirhe. Myös lentäjien välisessä radioviestinnässä oli puutteita. Onnettomuustutkintaryhmä julkisti loppuraporttinsa tänään. Turmassa Perhossa kuoli toisen koneen lentäjä.

Havainnekuva törmäyshetkestä. Kuva: Ilmavoimat

Onnettomuustutkintaryhmän loppuraportista selviää, että toisen turmakoneen lentäjä arvioi väärin toisen koneen lentokorkeuden ja -suunnan.

– Lentäjä jatkoi lentoaan arvionsa pohjalta. Väärän havainnon vuoksi kone ajautui risteävälle radalle toisen kanssa, kertoo tutkintaryhmän johtaja majuri Mikko Pekkala.

16 sekuntia virhearvioinnin jälkeen koneen siipi osui johtokoneeseen, jota lentänyt 30-vuotias mies kuoli välittömästi. Toisen koneen lentäjä onnistui pelastautumaan heittoistuimella. Hän on palannut työtehtäviinsä.

Molemmat koneet tuhoutuivat onnettomuudessa täysin.

Onnettomuuden jättämä kraatteri. Kuva: Ilmavoimat

– Radioliikenne oli ohjeistuksen mukaista ja täytti riittävän kommunikaation ehdot. Radioliikenne ei kuitenkaan tukenut riittävästi ohjaajien oikean tilannekuvan muodostumista, painottaa majuri Pekkala.

Koneet olivat tekemässä koulutusohjelman mukaista kaartotaisteluharjoitusta Perhon Salamajärvellä 13. marraskuuta 2013.

Raportissa suosituksia

Onnettomuustutkintaryhmän raportti sisältää myös toimenpide-ehdotuksia sotilasilmailun turvallisuuden parantamiseksi.

Ryhmä esittää, että ilmataisteluun liittyvää ohjeistusta radiopuhelinliikenteelle tarkennetaan. Tarkoitus olisi lisätä kommunikaatiota ilmataistelun aikana. Tutkintaryhmän mielestä myös viranomaisten yhteistoimintaharjoituksia pitäisi olla enemmän.

Majuri Mikko Pekkala johti Hawk-tutkintaryhmää. Kuva: Yle

Tutkintaraportin piti alun perin valmistua keväällä, mutta sille haettiin jatkoaikaa pariin kertaan.

Muistatko? Siviilit löysivät mustan laatikon

Toisen turma-Hawkin musta laatikko löytyi kahden keskipohjalaisen miehen sinnikkyyden ansiosta.

Halsualainen Petri Tikkakoski ja kaustislainen Soini Hotakainen etsivät laatikkoa viikkokaupalla, kunnes löysivät sen suosta puolen metrin syvyydestä.

Löytö toi miehille sotilasansiomitalit Puolustusvoimien hyväksi tehdystä työstä.

Puolustusvoimien itse aiemmin turmapaikalta löytämän toisen hävittäjän lennonrekisteröintilaitteen tiedot olivat osittain lukukelvottomia.

Täydennetty tietoja klo 14:10 ja klo 17:00. Lisätty kuvia klo 16:15.