Siivousfirma huijasi kielitaidottomia työntekijöitä – 670 euroa käteen neljän kuukauden siivouksesta

Kolmea eri siivousfirmaa Espoossa pyörittänyt joukko maksoi palkat pimeänä vuosien ajan ja vältteli veroja satojen tuhansien eurojen edestä.

Kotimaa
Siivooja luutuaa lattiaa.
YLE

Espoon käräjäoikeus langetti torstaina tuomiot viidelle henkilölle törkeistä veropetoksista ja lukuisista muista rikoksista.

Käräjäoikeuden mukaan pimeitä palkkoja on vuosien 2010–2014 aikana maksettu ainakin 934 000 euron verran. Näin vältettiin veroja 194 000 euron edestä.

Neljän vuoden ajalta kertyneestä myynnistä ja palkoista jätettiin maksamatta arvonlisäveroa yhteensä 296 000 euron edestä. Lisäksi vakuutusyhtiölle maksamattomia palkkoja jätettiin ilmoittamatta niin, että ainakin yhteensä 208 000 euroa työeläkevakuutusmaksuja on jäänyt määräämättä.

Kuuden euron tuntipalkka pimeänä käteen

Siivousfirmojen pyörittäjät käyttivät surutta hyväkseen ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden kielitaidottomuutta ja tietämättömyyttä Suomen palkkatasosta ja laeista.

Kymmenille työntekijöille maksettiin palkkaa kuusi euroa tunnilta. Rahat nostettiin yhden työnantajan tililtä ja annettiin työntekijöiden kouraan käteisenä. Yksi tuomituista hoiti virheelliset tiliotteet ja muun asiakirjamateriaalin veroilmoituksia varten.

Suuri osa palkoista, ilta- ja viikonloppulisistä ja lomarahoista jätettiin yksinkertaisesti maksamatta. Esimerkiksi yhdelle työntekijälle maksettiin syyttäjän mukaan neljän kuukauden työnteosta nettona yhteensä 670 euroa, kun lain ja työehtosopimuksen mukaan maksettava bruttopalkka olisi ollut yli 8000 euroa.

Toiselle työntekijälle maksettiin samasta työmäärästä nettona reilu 2800 euroa, kun oikea bruttopalkka olisi ollut kymppitonnin paikkeilla.

Nämä luvut perustuvat asianomistajien muistin varaan. Käräjäoikeus laski mainitusta työsyrjinnästä aiheutuneiksi vahingoiksi 3000 ja 3100 euroa.

Ehdotonta vankeutta

Käräjäoikeus tuomitsi yhteensä viisi henkilöä törkeästä veropetoksesta ja lukuisista muista rikoksista. Tuomiot vaihtelivat 2 vuoden ja 10 kuukauden ehdottomasta vankeusrangaistuksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen tuomioon.

Lisäksi tuomitut joutuvat korvaamaan valtiolle verokeinottelun avulla saamiaan rikoshyötyä yli 509 000 euron edestä.

Syytetyt ovat suurelta osin kiistäneet syyllisyytensä kaikkiin rikoksiin. Palkan maksamista pimeänä he eivät kuitenkaan kiistäneet.