1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

Startup-yrittäjän into: "Huudan aina, kun onnistun"

#hullumuija eli 39-vuotias Camilla Tuominen haluaa painaa duunia 90-vuotiaaksi. Siksi hän perusti oman intohimoyrityksen. Camilla Tuominen on vieraana A2 Yrittäjä-illassa TV2:ssa 2. joulukuuta klo 21 alkaen.

Camilla Tuominen päätti uskaltaa: hän irtisanoutui ja perusti oman yrityksen. Kuva: Yle/Mikko Kuusisalo

"Työskentelin liikkeenjohdon konsulttina ja projektijohtajana vuosia. Työssä sai olla luova, mutta sen piti tapahtua 30 minuutissa. Keksin uusia ideoita, mutta ne olivat muka liian suuria toteutettaviksi. Aina haluttiin pelata varman päälle. Tärkein motiivi työn tekemiseen oli virheiden välttäminen, riskien minimoiminen."

"Koin surua työpaikan lannistavasta ilmapiiristä. Kaikki vaan juoksivat muka kiireisinä kuin päättömät kanat."

"**Ilmapiiri monissa työpaikoissa estää **tekemästä kunnolla töitä. Suomalainen mentaliteetti ei kestä kyseenalaistajia. Jos paljastat epäkohdan, voit saada potkut. Siitähän pitäisi palkita!" 

Suomalainen mentaliteetti ei kestä kyseenalaistajia. Jos paljastat epäkohdan, voit saada potkut. Siitähän pitäisi palkita! 

Camilla Tuominen

"En uskonut enää omaan työhöni, halusin olla oma itseni, Camilla. Halusin tehdä työtä intohimolla, sydämellä. Ja halusin painaa duunia 90-vuotiaaksi asti! Kun palasin äitiyslomalta takaisin työelämään, päätin, että työntekemisen tapa ei ole tämä. Ei enää kituuttamista organisaation luovuutta tappavilla säännöillä, en suostu! Voin huonosti ja olin stressaantunut."

"Sain eräänä aamuna peilin edessä meikatessani idean: haluan tehdä jotain sille, että yksilöiden tunteet otetaan paremmin huomioon työelämässä. Kehitin idean kännykkäsovelluksesta, jolla voi seurata tunteita."

"Puoli vuotta pyörin ja mietin, uskallanko alkaa yrittäjäksi. Mieheni oli irtisanoutunut vähän aiemmin ja hän oli myös perustanut yrityksen. Olimme juuri hankkineet uuden omakotitalon viisihenkisen perheeni kanssa."

"Päätin uskaltaa. Irtisanouduin ja perustin yritykseni."

"Keksintösäätiö innostui ideasta ja antoi rahoitusta 20 000 euroa. Myös Ely-keskus on tukenut ja olen saanut apurahoja. Tänä vuonna sain enkelisijoittajilta 100 000 euroa. Syksyllä olin Team Finlandin kanssa Piilaaksossa esittelemässä sovellusta. Kansainvälisille markkinoille tähdätään alusta asti."

"Hommia firmassa painaa täysipäiväisesti parhaillaan kolme työntekijää. Minä olen suurin omistaja."

Onnistuminen on yksilöstä kiinni: uskotko siihen, mitä teet.

Camilla Tuominen

"Onnistuminen on yksilöstä kiinni: uskotko siihen, mitä teet. Se on myös kiinni siitä, uskallatko soittaa vielä sen yhden puhelun sijoittajalle ja mahdolliselle asiakkaalle. Visio on iso, mutta pitää vaan tehdä ja kokeilla, edetä peruna kerrallaan."

"Emotion Tracker -sovelluksella on jo satoja käyttäjiä ja useita yritysasiakkaita. Parhaillaan neuvottelen sopimusta muun muassa yhden ison terveysyrityksen kanssa. Neuvottelukierroksia on takana jo useita. Mutta start-upin on pakko yrittää ja kokeilla koko ajan. Siellä minä seison isojen pomojen edessä ja olen oma itseni, se hullu muija, joka olen. Sä et voi tietää, miten käy, jos et kokeile."

"Kun onnistun, huudan muuten aina ääneen!Viimeksi täydessä bussissa. Mutta itkupotkukiroilu-huudan myös raivosta silloin, kun ottaa päähän. Huutaminen on tapa tsempata itseäni ja muistuttaa minua nauttimaan jokaisesta onnistumisesta."

Pelko, se on suurin yrittämisen este Suomessa. Täällä pitäisi testata ensimmäisenä uusia juttuja, tukea hullua, täysin uutta.

Camilla Tuominen

"Pelko on suurin yrittämisen este Suomessa. Täällä pitäisi testata ensimmäisenä uusia juttuja, tukea kaikkea hullua, täysin uutta. Suomessa on hyvät mahdollisuudet testata idiksiä: on pienet markkinat, hyvä infrastruktuuri ja täällä pääsee helposti päättäjien luokse. Jos homma toimii, niin ei muuta kuin maailmalle!"

"Olen tatuoinut ranteeseeni sanan courage, rohkeus. Cor taas tarkoittaa latinaksi sydäntä. ”To have the courage to speak from the heart”. Tatuointi kannustaa mua aina olemaan oma hullu itseni. Sijoittajille olen sanonut, että älkää sijoittako firmaani, jos ette usko tähän."

"Mä olen #hullumuija. Siitä on tullut mun lempinimi."