Tähtitieteen professorin vaimo peloissaan: Miltä puoliso näyttää parrattomana?

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja on luvannut ajaa risupartansa, jos Nenäpäivän keräyspotti on yli kolme miljoonaa euroa. Valtaoja on kasvattanut partaansa teini-iästä lähtien.

tiede
Esko Valtaoja pitää kiinni parrastaan
Esko Valtaoja on luvannut luopua parrastaan suorassa lähetyksessä, jos Nenäpäivän keräyspotti on yli kolme miljoonaa euroa. Miestä hirvittää, sillä parta on saanut kasvaa vapaasti siitä asti, kun ensimmäiset haivenet tähtitieteilijän leukaan teini-iässä ilmestyivät. Jouni Koutonen / Yle

Hyväntekeväisyys saa ihmiset äärimmäisiin tekoihin. Risuparrastaan tunnettu avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja on luvannut, että jos Nenäpäivä-keräyksessä ylitetään kolmen miljoonan euron raja, parta saa kyytiä.

Uhraus on melkoinen, sillä Valtaoja ei ole koskaan kajonnut partaansa. Se on saanut kasvaa siitä asti, kun ensimmäiset haivenet leukaan teini-iässä ilmestyivät.

– Moni luulee, että tämä parta on jokin tyyli, mutta se on vaan tottumus. En ole eläessäni partaa ajellut, joten tuskin sitä tässä iässä alan enää harrastamaankaan, Valtaoja sanoo.

– Se on ihan puhdasta laiskuutta. Olen niin onnettoman aamu-uninen tyyppi, että se on hyvä, jos pääsen ylös, saan housut jalkaan, ja jos vielä saan hampaat harjattua, niin se on huima voitto. Mutta että siihen vielä jaksais parranajon, niin ei, ei millään.

Parta lähtee suorassa lähetyksessä

Jos Nenäpäivä-potti nousee yli kolmeen miljoonaan, toimittaja Tiina-Rakel Liekki ajaa Valtaojan parran suorassa Nenäpäivä-lähetyksessä. Liekki on tunnustanut Valtaojalle, ettei ole ikinä aiemmin ajanut kenenkään partaa.

Jos hän tulee sinne sellaisen hirveän partasudin ja oikean partaveitsen kanssa, niin mä lähden kyllä juoksemaan.

Esko Valtaoja

– Koitin sanoa, että yritä nyt kaivaa joku kaveri, että vähän pääset treenaamaan. Jos hän tulee sinne sellaisen hirveän partasudin ja oikean partaveitsen kanssa, niin mä lähden kyllä juoksemaan, oli suora lähetys tai ei, Valtaoja uhkaa.

Parran mahdollinen lähtö huolettaa myös muita kuin Valtaojaa itseään. Kun Nenäpäivä-tiimi lähestyi Valtaojaa ja heitti haasteen ilmoille, Valtaojan vaimo säikähti ajatustakin.

– Kun me 21 vuotta sitten tavattiin, hän joskus kysyi, että miltähän sä mahdat näyttää parran alla. Nyt vaimo on jo niin tottunut, että sanoi, että ei missään nimessä. Sitten hän kuitenkin alkoi taas uteliaaksi.

Lapsissa on maailman tulevaisuus

Antiikissa ja raamatussa parta on monesti melkoinen voimanlähde. Voimien menetyksen sijaan Valtaojaa huolettaa, jos äly katoaa parran mukana.

– Kyllä mulle tuli Samson ja Delilah tässä mieleen. Voimia ei paljon ole, mutta jos siinä menee se äly, mitä vielä on jäljellä. Hyvän asian eteen täytyy kuitenkin uhrautua.

Voimia ei paljon ole, mutta jos siinä menee se äly, mitä vielä on jäljellä.

Esko Valtaoja

Nenäpäivän keräyspotti on kasvanut vuosi vuodelta ja viime vuonnakin päästiin yli kolmen miljoonan euron. Valtaoja iloitsee siitä, miten halukkaasti suomalaiset lähtevät mukaan hyväntekeväisyystempauksiin.

– Uskoni valtiovaltaan ja poliitikkoihin on mennyt jo moneen kertaan, mutta kansa on viisaampi kuin päättäjät. Rahaa tarvitaan ja sillä voidaan tehdä hyvää ja parempaa maailmaa, Valtaoja sanoo.

– Meikäläinenkin alkaa olla jo ongelmajätettä, mutta kyllä siellä maailman lapsissa on tulevaisuus. Ja jos tämä maailma pelastuu, niin lasten kautta se pelastuu eikä enää meidän kauttamme. Mutta me voimme vähän avittaa ja panna vauhtia siihen.