Stubb: Kriisitietoisuutta ei vieläkään ole tarpeeksi

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) teilaa velkaelvytyksen vaatijat.

politiikka
Alexander Stubb.
Pääministeri Alexander Stubb saapumassa politiikan toimittajien aamiaisvieraaksi 6. marraskuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan kriisitietoisuutta Suomen talouden tilasta ei ole vieläkään tarpeeksi.

– Kaikilla ei ole vieläkään realistista tilannekuvaa taloudesta, Stubb sanoi Politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa.

Stubb ei tarkasti kertonut, keitä hän tarkoittaa. Hänen mukaansa ymmärtämättömyyttä on eri puolilla, joukko on sirpaleinen. Varsinkin velkaelvytyksen vaatijat ovat Stubbin mukaan väärällä polulla.

Stubb korostaa, että bruttokansantuote on alle vuoden 2008 tasolla ja valtiontalous on kasvuun nähden ylimitoitettu. Velkaantuminen on päätetty taittaa laskuun vuonna 2017.

Elvytystä on vaatinut hallituskumppani SDP ainakin eilen eduskunnan välikysymyskeskustelussa. SDP:n ryhmäpuheen pitäjä kansanedustaja Jukka Gustafsson sanoi, että investointien rahoittaminen lyhyellä aikavälillä edellyttää lisävelkaantumista.

– Lukuisat maamme johtavat talousoppineet tukevat nyt sosiaalidemokraattien tavoin elvytystä, Gustafsson sanoi.

Stubb muistuttaa, että tilannekuvissa oli eroja jo kuuden puolueen hallitusta synnytettäessä. Kokoomus olisi panostanut kestävyysvajeen kuromiseen, mutta varsinkin vasemmistopuolueet uskoivat, että velka hoituu kasvun kautta.

– Jos tilannekuva ei ole kaikilla puolueilla sama, niin on vaikea lähteä rakentamaan pitkälle meneviä sopeutustoimia.

Hallitus aikoo loppukaudella vielä Stubbin sanoin kääntää jokaisen kiven kilpailukyvyn, kasvun ja työllisyyden avittamiseksi. Suuria ei kuitenkaan kannata odottaa. Kuuden vaikean vuoden jälkeen niukkuus jatkuu vielä, eikä valtion menoja voida paisuttaa.

– Mikä tahansa puolueyhdistelmä tulee vaalien jälkeen, niin sama meno jatkuu. Jos muuta väittää, se on vastuutonta politiikkaa.

Hyvä puoli on Stubbin mukaan se, että yleensä vasta kriisitilanteessa alkaa syntyä kekseliäitä ratkaisuja. Hänen mielestään asenteet ovat muuttuneet jo paremmiksi ja esimerkiksi yrittäjillä on uskallusta.