Ulkomaan viinat suoraan kotiportaille – verottaja nuolee näppejään

Alkoholin tilaaminen netin kautta kotiovelle on lisääntynyt. Tilauksia tehdään koko Suomesta, aina Utsjoelta saakka. Nettitilaaja voi kuitenkin syyllistyä huomaamattaan veropetokseen. Tulli miettii, kuinka voisi puuttua ilmiöön.

Kotimaa
Alkoholin liikakäyttö on haitaksi terveydelle, mutta myös läheisille.
Mari Nupponen / Yle

Alkoholin tilaaminen netistä on lisääntynyt Suomessa. Ilmiö tuli pinnalle muutamia vuosia sitten, kun viinejä tilattiin netin kautta. Nyt pinnalle on noussut alkoholin tilaaminen virolaisista nettikaupoista.

Osassa verkkokaupoista tuotteet voi maksaa verkkopankin kautta. Pullot tai tölkit toimitetaan kotiovelle saakka.

Yle Pohjois-Karjalan toimittajan näkemässä paketissa ei ollut lähettäjän tietoja. Pakettiin ei myöskään ollut laitettu mitään merkintää sen sisältävän särkyviä tuotteita. Ulkoa päin ruskeasta pahvilaatikosta ei käy ilmi mitä se sisältää.

Kaikki verkkokaupat eivät maksa Suomeen veroa. Tuotteista on voitu maksaa esimerkiksi vain Viron arvonlisävero. Kuka verot maksaa, ostaja vai myyjä, riippuu siitä pidetäänkö myyjää etämyyjänä. Mikäli kauppaaja ei ole etämyyjä, ostaja on velvollinen maksamaan valmisteverot.

Etämyynnistä puhutaan, kun yksityishenkilö ostaa toisesta EU-maasta valmisteveron alaista alkoholia, jonka etämyyjä tai joku hänen puolestaan kuljettaa Suomeen.

Viron nettialkoholikauppojen lisäksi suomalaiset tilaavat juomista myös esimerkiksi Englannista ja Saksasta. Kauppojen nettisivut voivat kuitenkin olla hankalaselkoisia, jolloin ostaja ei välttämättä tiedä kenen verot pitäisi maksaa. Nettishoppailijan pitäisi itse ottaa asiasta selvää ja hoitaa veroasiat tullin kanssa.

Valvominen hankalaa

Todellisuudessa houkutus veronkiertoon on suuri. Monissa maissa alkoholin hinta ilman veroja on selvästi alhaisempi kuin Suomessa. Verojen maksamatta jättäminen voi kuitenkin tarkoittaa syyllistymistä veropetokseen.

Ilmiöön puuttuminen on tarpeellista.

Seppo Raitolahti

Tullin ylitarkastaja Seppo Raitolahti kertoo, että alkoholin nettitilaaminen on lisääntynyt. Lähetysten valvominen on vaikeaa, sillä pakettimäärät ovat suuria.

– Ilmiöön puuttuminen on tarpeellista. Me mietimme mitä voisimme tehdä ja millaisin työkaluin.

Suomalaiset tuntuvat löytäneen alkoholin nettitilaamisen, sillä tilauksia on Tullin mukaan mennyt jopa Utsjoelle asti.

Koska alkoholia voi tilata helposti netin kautta, jos vain pankkitunnukset löytyvät, herää veronkierron lisäksi kysymys nuoriin liittyen. Paketti tuodaan kotiin, mutta sen tuoja ei tiedä mitä paketti sisältää. Kuka siis kysyy, onko tilaaja täysi-ikäinen?