Pallopäävalaat hinattiin mereen – rantautuivat sinnikkäästi uudelleen

Uudessa-Seelannissa on 22 pallopäävalasta rantautunut uudestaan sen jälkeen, kun ne oli keskiviikkona suurella vaivalla saatu vedettyä takaisin mereen. Osa eläimistä kuoli, ja loputkin jouduttiin lopettamaan. Valastutkijoiden mukaan rantautumiselle ei ole yhtä ainoaa syytä.

luonto
Rannalle menehtyneitä valaita.

Uuden-Seelannin pohjoissaarella sijaitsevassa Plentyn lahdessa, lähellä Opotikin kaupunkia rantautui maanantaina kaksi pallovalaiden parvea. Luonnonsuojelijat aloittivat nopeasti massiivisen pelastusoperaation ja saivat kymmeniä pallopäävalaita takaisin merelle tiistain ja keskiviikon aikana.

36 pallopäävalasta kuitenkin kuoli tai jouduttiin lopettamaan.

Juuri, kun luonnonsuojelijat ehtivät iloita, että sentään osa eläimistä pelastettiin, rannalta löydettiin torstaina 22 pallopäävalasta. Osa kuolleina, osa kuolevina.

Rantautumiseen useita syitä

Valaiden ja delfiinien rantautuminen on valitettavasti yleistä, erityisesti juuri Uudessa-Seelannissa. Syystä ei ole varmuutta.

Arvellaan, että yksi parven eläimistä saattaa ajautua rannalle vahingossa tai vaikkapa sairauden takia. Sosiaaliset eläimet rientävät pelastamaan parven jäsentä.

– Toinen mahdollinen syy liittyy rannan muotoon. Jos valas ei saa kaiulleen vastetta hitaasti kohoavasta rannasta, se ei tavallaan näe rantaa, ja voi erehtyä maihin, selvittää valastutkija Rauno Lauhakangas.

Kolmas selitysmalli etsii syitä ihmisen aiheuttamasta melusaasteesta.

– Meriliikenne aiheuttaa paljon melua, ja valaat eivät pysty kommunikoimaan normaalisti. Delfiinien tiedetään muuttaneen ääntelyään, kertoo Lauhakangas.

Myös voimakas kaikuluotaus voi sekoittaa ja pelottaa parvia.

– Tiedetään, että esimerkiksi merivoimien tekemät sukellusveneluotaukset ovat voineet vaurioittaa valaiden kuuloelimiä ja ajaa niitä pakosalle, sanoo Lauhakangas.

WWF:n meriasiantuntija Sanna Kuningas muistuttaa, että puolustusvoimien lisäksi voimakasta kaikuluotausta käytetään taloudellisiin tarkoituksiin.

– Öljyn ja kaasun etsintään käytetty kaikuluotaus saattaa ajaa valaita pakoon, kertoo Kuningas.

Uuden-Seelannin luonnonsuojeluviraston edustaja Steve Brightwell epäilee, että tällä kertaa kyse on ensimmäisestä selitysmallista. Yksi eläimistä oli sairas ja rantautui, muut seurasivat perässä.

Lähteet: BBC, TVNZ